Yhdysvaltojen rotusyrjintä kaunokirjallisuudessa

Kirjahylly

10 kirjaa

5.6.2020
|Kaikki kirjahyllyt

Rakenteellisen rasismin historia ulottuu Yhdysvalloissa vuosisatojen taakse, ja oikeuksien saaminen on vaatinut paljon kamppailua. Perillä ei tasa-arvon suhteen olla vieläkään, kuten tämänhetkinen tilanne osoittaa, ja sama koskee myös muuta maailmaa. Kaunokirjallisuus auttaa näkemään monella tasolla, niin yksilöllisten kokemusten kautta kuin laajemminkin, millaisia rodullistettujen kokemukset ovat olleet eri aikakausina. Tällä listalla on kymmenen aihetta käsittelevää kirjaa, joiden tekijät ovat ei-valkoisia.

James Baldwin: Jos tämä katu osaisi puhua (Otava 1975, suom. Eero Huhtala)

New Yorkin Harlemiin sijoittuva romaani näyttää, miten oikeuslaitokselta ei ole odotettavissa oikeutta, kun musta mies vangitaan väärän syytöksen perusteella.

Ralph Ellison: Näkymätön mies (Tammi 1969, suom. Jouko Linturi)

National Book Award -palkitussa romaanissaan Ellison kuvaa, millaisia ovat olleet mustan miehen vaikutusmahdollisuudet poliittisella kentällä. 

Alex Haley: Juuret (WSOY 1977, suom. Arto Häilä)

Tunnettu historiallinen romaani, "mustan Amerikan eepos" kirjailijan suvun vaiheista alkaa 1700-luvun orjakaupasta ja kulkee läpi orjuuden historian Yhdysvalloissa.

Toni Morrison: Jazz (Tammi 1993, suom. Seppo Loponen)

Nobelistin romaani ilmentää free jazz -kappaleen tyyliä ja kuvaa hätkähdyttävän alkuasetelman jälkeen, miten päähenkilöt ovat päätyneet puuvillapelloilta New Yorkin Harlemiin.

Mildred T. Taylor: Ukkonen, kuule huutoni mun (WSOY 1979, suom. Arto Häilä)

Historiallinen nuortenkirja perheen kamppailusta 1930-luvun Mississipin rasistista ilmapiiriä vastaan.

Angie Thomas: Viha jonka kylvät (Otava 2017, suom. Kaijamari Sivill)

Black lives matter -teemaan vahvasti kytkeytyvä, ajankohtainen nuorten aikuisten romaani, jossa tilanne kärjistyy poliisin ammuttua 16-vuotiaan Starrin ystävän.

Alice Walker: Häivähdys purppuraa (WSOY 1986, suom. Kersti Juva)

Palkittu, elokuvanakin hyvin tunnettu kertomus mustien elämästä Georgiassa ja päähenkilön kokemasta sorrosta, väkivallasta ja kasvusta.

Colson Whitehead: Nickelin pojat (Otava 2020, suom. Markku Päkkilä)

Vastikään Pulitzer-palkinnon saanut teos kuvaa kahta poikaa pahamaineisessa koulukodissa 1960-luvun rotusortolakien aikaisessa Floridassa.

John Edgar Wideman: Veljiä ja vartijoita (WSOY 1988, suom. Tuula Helppi)

Autofiktiivinen kertomus veljeksistä, joista toinen menestyy urallaan, toinen kärsii vankilatuomiota, ja miten vankilalaitos nyöryyttää mustaa vankia ja tämän omaisia.

Richard Wright: Amerikan poika (WSOY 1972, suom. Eva Siikarla ja Antero Tiusanen)

Yhteiskunnallisesti väkevä romaani Chicagon slummeista koetteli ilmestyttyään mustien kirjallisuuden perinteitä ja toi rotukysymysten oheen vahvasti luokkakysymyksen.