Kirjallisuustapahtumat

Kirjallisuustapahtumat-kalenteri esittelee Suomessa järjestettäviä kirjallisuustapahtumia. Voit selailla tapahtumia kuukausi- tai viikkonäkymässä, ja klikkaamalla tapahtumaa saat lisätietoja. Kalenteri on saatavilla myös upokkeena, jonka voit liittää sivuillesi. Ylläpidosta vastaa Kirjasammon toimitus.
 

Työväenkirjallisuuden päivä

Tampere, Työväenmuseo Werstas
1.9. 11:00
Työväenkirjallisuuden päivää vietetään tänä vuonna 1.9.2018 teemalla Vapaus, vastuu, vallankumous. Tapahtumapaikkana on Työväenmuseo Werstas Tampereella.

Työväenkirjallisuuden päivä järjestetään Tampereen Työväenmuseo Werstaalla lauantaina 1.9. klo 11–18 teemalla Vapaus, vastuu, vallankumous. Käsittelyyn nousevat niin vuoden 1918 mysteerit kuin monet nykyajan haasteet.

Tapahtuma käynnistyy avajaisilla, jonka pääpuhujaksi saapuu Presidentti Tarja Halonen. Avajaisissa jaetaan myös Työväenkirjallisuuden päivän järjestämän kirjoituskilpailun palkinnot sekä julkistetaan antologia, joka on koottu kilpailutekstien parhaimmistosta. Tuomariston arvion esittää kirjailija Anneli Kanto.

Päivän aikana on mahdollista seurata sekä tieto- että kaunokirjallisia keskusteluja, kirjailijahaastatteluja, esitelmiä, musiikkinäytteitä ja lavarunoutta. Paneelikeskustelu ”Vallan veriteot 1918” kokoaa yhteen merkittäviä historiantuntijoita, kuten Jukka Kekkosen ja Sari Näreen. Sisällissotaa nykykirjailijoiden silmin luodataan Seppo Puttosen vetämässä paneelissa, jota tähdittää Heidi Köngäs. Naiskuoro Tellus esittää osia liikkuvasta kuoroteoksesta Susinartut. Ossi Nymanilta kysytään, uudistiko Röyhkeys työläisromaanin. Susinukke Kosola – tai ainakin hänen runonsa puhuja – väittää, ettei ”kukaan halua olla vapaa vaan totuuden kahleet” (Varisto). Ja paljon muuta. Ohjelma kokonaisuudessaan löytyy tapahtuman kotisivuilta www.tyovaenkirjallisuudenpaiva.com.

Tapahtumaa järjestää työryhmä, johon kuuluu jäseniä Työväenmuseo Werstaalta, Kansan Sivistystyön Liitosta, yliopistoista ja kulttuuriyhdistyksistä. Tapahtuman kummeina toimivat Anna Kontula ja Jukka Gustafsson, ja tukijoina AKT, JHL, Kansan Sivistysrahasto, Kutomatyöläisten Säätiö, Marxilaisen yhteiskuntatieteen seura, PAM, SEL, SOK, Teollisuusliitto, Tradeka ja Turva.

Työväenkirjallisuuden päivä -teksti