Odotettuja kirjauutuuksia – kevät 2019

Teema
7.1.2019

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Tulevan kevään uutuuskirjat ovat nyt ennakkoesittelyssä Kirjasammossa, ja toimittajan kokoamassa listauksessa on mukana 60 teosta. Kirjojen kuvaukset ovat lainauksia kustantajien esittelyteksteistä. Lasten- ja nuortenkirjojen etukäteisvinkkaukset ovat katsottavissa Sivupiirin listauksessa.

 

Suomenkieliset romaanit ja lyhytproosa

 

Anja Erämaja: Imuri (WSOY), huhtikuu

Imuri-kansikuva

"Imurissa on tilanne päällä. Se on romaani itsensätyöllistäjästä, perheestä ja paheista. Se on kertomus, jossa ihmiset jumittaa ja kieli on vapaa. – – Anja Erämaja on runoilija, joka usein löytää itsensä eri taiteenlajien välimaastoista. – – Imuri on hänen ensimmäinen romaaninsa."

 

Joel Haahtela: Adélen kysymys (Otava), maaliskuu

"Arvoituksellinen pienoisromaani miehestä, joka lähtee luostariin tutkimaan Pyhän Adèlen mysteeriä ja ottamaan selvää itsestään. Mies matkustaa luostariin Pyreneille tutkimaan tarinaa Pyhästä Adèlesta, naisesta, joka putosi jyrkänteeltä alas ja julistettiin myöhemmin pyhimykseksi."

 

Katriina Huttunen: Surun istukka (S&S), helmikuu

Surun istukka

"Naisen tytär on tehnyt itsemurhan. Selviää, että masennukseen sairastunut tytär on lunastanut apteekista kahtena peräkkäisenä päivänä kaikki hänelle määrätyt reseptilääkkeet. – – Surun istukka on Katriina Huttusen omaelämäkerrallinen esikoisromaani, joka on täynnä epätoivoa, raivoa ja yllättävää kauneutta."

 

Emma Kantanen: Nimi jolla kutsutaan öisin (Gummerus), maaliskuu

Nimi jolla kutsutaan öisin -kansikuva

"Koodien ja kuvien kautta maailmaa tarkkaileva pelinkehittäjä saa mahdollisuuden lähteä Kiinaan töihin. Kun kotimaa jää taakse, totutut tavat horjuvat ja tukahdutetut taidot pyrkivät pintaan. – – Nimi jolla kutsutaan öisin on Roviollakin työskennelleen peligraafikon omakohtaisiin kokemuksiin perustuva esikoisromaani."

 

Eeva Kilpi: Sininen muistikirja (WSOY), maaliskuu

"Pojantytär antaa jouluna 1999 mummolle sinisen muistikirjan, jonka hän on itse sitonut. Eeva kirjoittaa muistikirjaan ajatuksiaan, päiväkirjamerkintöjä, aforismin kaltaisia oivalluksia."

 

Hanna-Riikka Kuisma: Kerrostalo (Like), maaliskuu

Kerrostalo

"Valtava kerrostalo oli joskus maakunnan ylpeys ja tulevaisuuden toivo, mutta siitä on tullut tiiviisti aidattu ongelmalähiö, omalakinen kaupunki kaupungin sisällä. Maakuntien köyhä, valkoinen heteromies on kriisissä, eikä täällä kasvaneilla naisilla ole muuta vaihtoehtoa kuin olla vahva, vaikka henki menisi."

 

Laura Lindstedt: Ystäväni Natalia (Teos), maaliskuu

Ystäväni Natalia -kansikuva

"Laura Lindstedtin kolmas romaani Ystäväni Natalia kertoo naisesta, joka aloittaa intensiivisen terapian ratkaistakseen seksuaalielämänsä ongelmat. – – Ystäväni Natalia tutkii koukuttavasti vallankäyttöä, identiteetin rakentumista ja kertomusten voimaa."

 

Katri Lipson: Kaikkein haikein lenkki (Tammi), toukokuu

Kaikkein haikein lenkki -kansikuva

"Kaihoisa romaani lumouksesta ja kylpyläkaupungista, joka herää menneeseen loistoonsa. – – Kahvilan nuori tarjoilija vangitsee miehen katseen ja mielen. Mutta onko poika salaisen halun kohde, nuoruuden omakuva vai miehen oma poika?"

 

Miki Liukkonen: Hiljaisuuden mestari (WSOY), huhtikuu

Hiljaisuuden mestari -kansikuva

"Hauska ja riivattu romaani ihmisistä, kommunikaation vaikeudesta ja asioiden kiinnostavuudesta, joka on aina asioiden vieressä. – – Miten tähän kaikkeen liittyy Frank Sinatran kappaleen My Way verinen karaokehistoria, Subway-pikaruokaketjun ankarat esimieskoulutusleirit ja jääkahvi?"

 

Maria Matinmikko: Kolkka (Siltala), helmikuu

"Kolkka on fantasmaattinen, filosofinen ja feministinen romaani, joka yhdistää poeettisen ja poliittisen. Se on matkakertomus, ajan metafora ja valkoista itsekritiikkiä."

 

Paula Nivukoski: Nopeasti piirretyt pilvet (Otava), helmikuu

Nopeasti piirretyt pilvet -kansikuva

"Vahvatunnelmainen esikoisteos sinnikkäästä 1920-luvun pohjalaisnaisesta, jota elämä taivuttaa muttei murra. Isälle annettu lupaus joutuu koetukselle, kun aviomies pakenee merten taa."

 

Soili Pohjalainen: Valuvika (Atena), maaliskuu

"Kun Pohjois-Karjalasta soitetaan, että Arttu on seikkaillut kalsareissaan pankissa, Maria patistetaan apuun. – – Ruokkoamaton mökki on täynnä muistoja: vaari on tehnyt jääräpäisyydestä hyveen, ja mummo seurasi miehensä metkuja tyynenä kuin Englannin kuningatar mutta viihdytti itseään taidokkaalla piilo­vittuilulla."

 

Emma Puikkonen: Lupaus (WSOY), helmikuu

Lupaus-kansikuva

"Kun Rinna on lapsi, isä antaa hänelle lupauksen. Lupauksen tulevaisuudesta Rinna haluaisi antaa myös omalle tyttärelleen Seelalle. Ilmastonmuutoksen todellisuuteen heräävässä maailmassa Rinna ei kuitenkaan ole varma siitä, mitä hänen olisi tehtävä, jotta voisi pitää sanansa."

 

Asko Sahlberg: Haudallasi, Adriana (Like), helmikuu

Haudallasi, Adriana -kansikuva

"Danielin maailma on vähällä romahtaa, kun hän tapaa salaperäisen Adrianan. Hän joutuu kohtaamaan rikollisuuden ja sivullisuuden, lähiöiden toivottomuuden ja suurkaupungin keskustaan ryömineiden varjojen pohjattomuuden."

 

Harry Salmenniemi: Delfiinimeditaatio ja muita novelleja (Siltala), tammikuu

Delfiinimeditaatio-kansikuva

"Oivaltavat kertomukset limittyvät esseistisiin, kulttuurikriittisiin pohdiskeluihin ja suoranaisiin hätä- huutoihin. Aina kun lohduttomuus on vyöryä päälle, hysteerinen nauru pelastaa tilanteen. – – Delfiinimeditaatio on toinen osa Harry Salmenniemen novelliteossarjasta."

 

Juha Siro: Yllämme kaartuva taivas (Like), tammikuu

Yllämme kaartuva taivas -kansikuva

"1930-luvun Berliinissä poika varttuu mieheksi samalla kun fasismi nousee Saksassa. Ilmastonmuutoksen runtelemassa tulevaisuudessa kolme miestä etsii turvapaikkaa aavikolla. Juha Siron kuudes romaani on universaali kertomus ihmisyydestä, kahdessa aikatasossa liikkuva taidokas tarina yhteiskunnista, joissa yksilö on alistettu suuremman hyödyn periaatteelle."

 

Jyrki Vainonen: Yön ja päivän tarinoita (Aula & Co), helmikuu

Yön ja päivän tarinoita -kansikuva

"Ihminen kykenee hyvään ja pahaan. Tähän havahtuu Yön ja päivän tarinoiden lukija tavatessaan henkilöitä, jotka ovat päätyneet kynnykselle tutun ja tuntemattoman, totutun ja vieraan väliin. – – Vainosen tarinat luovat omalakisen kolhuisen todellisuutensa, jossa alitajuinen ja pimeä sekoittuu toivoon ja lohtuun."

 

Jyri Vartiainen: Kirous (Teos), tammikuu

"Jyri Vartiaisen kolmas romaani Kirous vaeltaa taajaman synkässä lumessa ja sateessa, rakkauden ja samanaikaisen menetyksen alakuloisessa maastossa. – – Jyri Vartiaisen kieli laulaa. Se noudattaa omia lakejaan, huutaa, valaisee voimalinjojen alaista harmaata maisemaa uskomattomalla herkkyydellä."

 

Runot

 

Silene Lehto: Kultapoika, kultapoika (WSOY), tammikuu

Kultapoika, kultapoika -kansikuva

"Runoja pojasta, jolle ilmakin oli hengenvaarallista. Silene Lehdon kolmannen runokokoelman kertovat mutta silti monitasoiset runot tutkivat yhtä lailla kuplassa kasvaneen ja kuolleen David Vetterin kuin korkeimmalle kurottaneen vuorikiipeilijä Alison Hargreavesin elämää ja sielunmaisemaa."

 

Tiina Lehikoinen: Terra Nova (Poesia), huhtikuu

Terra Nova -kansikuva

"Mitä on uusi? Entä miksi uutuuden lumon kääntöpuolena näyttäytyy usein totaalinen tuho? Tiina Lehikoisen kuudes runokokoelma Terra Nova puntaroi sivilisaatiomme erilaisia utooppisia hankkeita ja luotaa länsimaisen kulttuurin murroskohtia löytöretkistä virtuaalivallankumoukseen."

 

Miira Luhtavaara: Sinusta roikkuu valoa (Teos), helmikuu

Sinusta roikkuu valoa -kansikuva

"Nainen puhuu puolisolleen, puoliso puhuu naiselle, lapsi puhuu ja he puhuvat lapselle. – – Miira Luhtavaaran toinen runokokoelma tutkii intiimejä ihmissuhteita: vanhemmuutta, parisuhdetta, aistillisuutta ja lapsen havaintoja. Se etsii kieltä ja ilmaisua, joka on vapaa näitä ikuisia aiheita ympäröivästä puheentavasta."

 

Reetta Pekkanen: Kärhi (Poesia), helmikuu

Kärhi

"Reetta Pekkasen toinen runokokoelma Kärhi on teos kiinnittymisestä ja irtaantumisesta. Erillisyys ja yhteys saavat erilaisia ilmentymiä, joiden kokoluokka vaihtelee mikroskooppisesta tähtitieteelliseen."

 

Aki Salmela: Eläimen varjo (Tammi), tammikuu

Eläimen varjo -kansikuva

"Aki Salmelan runokokoelman moderneissa eläinfaabeleissa ihmiset ja eläimet menevät iloisesti sekaisin. Kun puhumme eläimistä, puhumme aina myös itsestämme. Kun katsomme toista, omat käsityksemme katsovat meitä takaisin."

 

Tuomas Timonen: Salkku (Teos), helmikuu

"Tuomas Timosen neljäs runokokoelma Salkku venyttelee runokirjan rajoja. Salkun lokeroista putkahtelee konekirjoitusliuskoja, esityksiä varten kirjoitettuja tekstejä, tanssia, puhetta, huumoria ja herkkyyttä. Salkun maailma ottaa moniäänisyyden ja monitaiteellisuuden kirjaimellisesti, tosissaan ja leikiten."

 

Käännetyt romaanit ja lyhytproosa

 

André Aciman: Kutsu minua nimelläsi (Tammi, suom. Antero Tiittula), maaliskuu

Kutsu minua nimelläsi -kansikuva

"Call Me By Your Name oli vuoden 2017 elokuvatapaus, ja André Acimanin romaani Kutsu minua nimelläsi on yhtä lumoava kokemus: Italia, ensirakkauden huuma, säkenöivä äly ja riipaiseva pettymys tekevät siitä välittömän klassikon, yhden aikamme suurista rakkaustarinoista."

 

Naomi Alderman: Voima (Gummerus, suom. Marianna Kurtto), tammikuu

Voima-kansikuva

"Tytöt ympäri maailmaa huomaavat, että ovat saaneet käsiinsä uuden kuolettavan voiman. – – Maailma on nyt asettumassa radikaalisti uuteen asentoon, jossa voima kuuluu naisille. Tyttöjen päivä on koittanut – mutta mihin se tulee johtamaan? – – Kirja voitti Women's Prize for Fictionin vuonna 2017, ja presidentti Barack Obama valitsi sen yhdeksi vuoden lempikirjoistaan."

 

Hassan Blasim: Allah99 (WSOY, suom. Sampsa Peltonen), helmikuu

"Kansainvälisesti kiitetyn kirjailijan ensimmäinen romaani, jota lukee kuin nyky-Helsinkiin sijoitettua versiota Tuhannen ja yhden yön tarinoista. Irakista paennut kirjailija Hassan perustaa blogin levittääkseen teoksiaan arabimaailmassa, mutta vanhojen tekstiensä sijaan hän haluaakin kertoa uusia tarinoita."

 

Rachel Cusk: Siirtymä (S&S, suom. Kaisa Kattelus)

Siirtymä-kansikuva

"Avioliittonsa päätyttyä kirjailija Faye muuttaa Lontooseen kahden poikansa kanssa. Hän on hankkinut kunnan vuokra-asunnon, josta hän päättää remontoida kodin itselleen ja pojilleen. Uudessa elämäntilanteessaan Faye joutuu kohtaamaan ihmiset haavoittuvana: vihamielisen alakerran pariskunnan, remonttimiehet, ex-puolison, ystävät ja kirjailijakollegat."

 

Jenny Erpenbeck: Mennä, meni, mennyt (Tammi, suom. Jukka-Pekka Pajunen), toukokuu

Mennä, meni, mennyt -kansikuva

"Juuri eläkkeelle jäänyt berliiniläinen professori Richard on hukassa elämässään. – – Toimettomuus ja ulkopuolisuus johdattavat hänen tiensä sattumalta kohti afrikkalaisia turvapaikanhakijoita, joiden olemassaolosta hän on tuskin ollut tietoinen. Tahtomattaankin Richard kiinnostuu miehistä: keitä he ovat ja mistä he tulevat? Mitä he haluavat?"

 

Kazuo Ishiguro: Surullinen pianisti (Tammi, suom. Helene Bützow), maaliskuu

Surullinen pianisti -kansikuva

"Vuoden 2017 nobelistin aiemmin julkaisematon romaani on psykologinen mysteeri ja osuvan humoristinen kuvaus miehestä, jonka julkinen persoona on karannut käsistä. – – Surullinen pianisti on Ishigurolta virtuoosimainen esitys: erityislaatuinen, inhimillinen ja nokkela."

 

Jonas Hassen Khemiri: Isän säännöt (Johnny Kniga, suom. Tarja Lipponen), huhtikuu

Isän säännöt -kansikuva

"Raadollisen humoristinen romaani nuoren isän elämästä ruotsalaislähiössä, joka voisi yhtä hyvin sijaita Suomessa. – – Romaanihenkilöillä ei ole nimiä, he ovat vain mies joka on isä, mies joka on isoisä, nainen joka on äiti, tyttöystävä josta tulee äiti, nelivuotias tytär, yksivuotias poika, siskon miesystävä josta ei tule poikaystävää eikä isää."

 

Heather Morris: Auschwitzin tatuoija (Aula & Co, suom. Pekka Tuomisto), tammikuu

Auschwitzin tatuoija -kansikuva

"Auschwitzin tatuoija on tositarinaan perustuva romaani slovakialaisen Lale Sokolovin vaiheista ja uskomattomasta selviytymisestä Auschwitz-Birkenaun tuhoamisleirillä. – – Hän kertoi tarinansa Heather Morrisille, joka Sokolovin luvalla päätti kirjoittaa tarinan romaaniksi. Morris haastatteli Sokolovia lukemattomia kertoja kolmen vuoden ajan."

 

Maggie Nelson: Sinelmiä (S&S, suom. Kaijamari Sivill), huhtikuu

Sinelmiä-kansikuva

"Sinelmien kertoja haluaa rakentaa sinistä väriä koskevan intohimonsa ja pakkomielteensä ympärille eräänlaista henkilökohtaista päiväkirjaa tai "tyynynaluskirjaa".  – – Syvällinen, sivistynyt ja kirkkaasti ajateltu Sinelmiä on muodostunut maailmalla kulttiteokseksi, joka annetaan lahjaksi rakastumisen huumassa tai yhtä hyvin lohduksi sydämensä särkeneille."

 

Sally Rooney: Keskusteluja ystävien kesken (Otava, suom. Kaijamari Sivill), huhtikuu

Keskusteluja ystävien kesken -kansikuva

"Yliopistossa opiskelevat Frances ja Bobbi liikkuvat erottamattomana kaksikkona Dublinin kirjallisten piirien laitamilla. – – Palkittu irlantilaisromaani tavoittaa kivuliaan osuvasti lahjakkaiden nuorten aikuisten elämänpiirin: ironisen poseerauksen, haavoittuvan vilpittömyyden, lapsuuden taakasta irti rimpuilun."

 

Domenico Starnone: Kepponen (WSOY, suom. Leena Taavitsainen-Petäjä), maaliskuu

Kepponen

"Kepponen on loistavasti kirjoitettu, hauska ja satuttava romaani lahjakkuuden taakasta ja sen tuomasta ilosta, ja elämästä, joka kulkee eteenpäin välittämättä meidän halustamme hidastaa sen kulkua. – – Isoisän ja pojanpojan kohtaaminen ei mene ihan odotetusti ja asunnosta tulee näyttämö kaksintaistelulle – –"

 

Kim Thúy: Ru (Gummerus, suom. Marja Luoma), huhtikuu

Ru

"Palkittu ja lukijoiden rakastama omaelämäkerrallinen romaani Vietnamista, venepakolaisuudesta ja uudesta elämästä uudessa maassa. – – Maailmaa humoristisesti mutta vakavissaan katsova Thúy kertoo sodan värittämästä lapsuudesta Etelä-Vietnamissa, veneellä tehdystä pakomatkasta Siaminlahden yli, ajasta pakolaisleirillä Malesiassa, uudesta elämästä Kanadassa – –"

 

Dekkarit ja jännitys

 

Jane Harper: Kuiva kausi (Tammi, suom. Mari Hallivuori), maaliskuu

Kuiva kausi -kansikuva

"Kuka tappoi Hadlerin perheen? Kuiva kausi on koukuttava australialainen menestysdekkari pikkukaupungin kaunoista ja polttavasta kuivuudesta, joka saa ihmiset epätoivoisiin tekoihin."

 

Pekka Hyyti: Tummat pilvet eilisen (Myllylahti), maaliskuu

Tummat pilvet eilisen -kansikuva

"Vahvan ajankuvan ja herkullisen rikosjuonen yhdistelmä vie lukijansa 1920-luvun lopun Tampereelle. – – Kieltolain aikaansaama pimeä viina virtaa, Näsijärvellä myrskyää ja uusi Hämeensilta vihitään käyttöön. Kaupungin juhlavuosi saa tumman pilven ylleen, kun kaupungissa riehuu naisia vainoava murhaaja."

 

You-Jeong Jeong: Piruparka (Like, suom. Kirsi Luoma), maaliskuu

Piruparka-kansikuva

"Korealainen psykotrilleri pitää otteessaan. 25-vuotias Yu-Jin on elänyt äitinsä kovassa komennossa suojattua elämää, jota outo sairaus varjostaa. Hän löytää äitinsä murhattuna, kätkee todisteet ja alkaa itse etsiä murhaajaa."

 

Petri Karra: Musta valo (Tammi), toukokuu

Musta valo -kansikuva

"Psykologinen trilleri perheen synkimmistä salaisuuksista. Kirjallisuuden professori Henrik halveksii narkkaripoikaansa. He ovat olleet onneton perhe niin kauan kuin muistavat. Henrik on tehnyt parhaansa siivotakseen Nikon perheen elämästä. Mutta eräänä yönä puhelin soi: poika on sotkenut asiansa pahemmin kuin pelättiin."

 

Sissi Katz: Maxwell Sternin tutkimukset (Tammi), maaliskuu

Maxwell Sternin tutkimukset -kansikuva

"Riemastuttavan älykäs ja leikkisä salapoliisiromaani – vaiko sittenkin kertomus romaanin kirjoittamisesta. Kirjailija istuu kuulusteluhuoneessa. Kyse on murhasta. Samaan aikaan hänen päähenkilönsä Maxwell Stern seisoo 50-luvulla pariisilaisessa kadunkulmassa ja odottaa tuntematonta miestä."

 

Camilla Läckberg: Kultahäkki (Otava, suom. Aleksi Milonoff), huhtikuu

Kultahäkki-kansikuva

"Ulkopuolisten silmissä Faye on saanut 'koko paketin': ihanan aviomiehen, suloisen tyttären ja tyylikkään kodin Tukholmassa. Todellisuudessa hän tasapainoilee pitääkseen äksyn miehensä tyytyväisenä ja kärsii jatkuvasta itseinhosta. – – Kultahäkki on vastustamattoman koukuttava jännitysromaani, joka luotaa ihmismielen varjopuolta ja kurkistaa sen syvimpään pohjaan."

 

Anu Patrakka: Syyllisyyden ranta (Into), helmikuu

Syyllisyyden ranta -kansikuva

"Portugalilaisen kalastajakylän rannalla katoaa suomalainen taiteilija Rafael, ja jäljet johtavat mereen. Samana aamuna samaiselta rannalta löytyy vanhan miehen ruumis. – – Syyllisyyden ranta on jännittävä psykologinen dekkari, jossa idylliset portugalilaiset pikkukylät, maalaustaide ja rikos yhdistyvät toisiinsa arvaamattomasti."

 

Kicki Sehlstedt: Älä silmä pieni (Like, suom. Petri Stenman), helmikuu

Älä silmä pieni -kansikuva

"Tukholmalaiset koulutytöt Matilda ja Amanda etsivät netin seksisivustoilta hyväksyntää, rakkautta ja rahaa. Aikuiset miehet tarjoavat heille jotain aivan muuta. – – Nuoriin tyttöihin kohdistuviin rikoksiin perehtynyt tutkija murhataan, ja tutkiva journalisti Aida Svantesson ja kriminologi Kajan Berglund alkavat selvittää tapausta."

 

Arttu Tuominen: Verivelka (WSOY), toukokuu

Verivelka-kansikuva

"Koskettava ja vetävä rikosromaani salaisuudesta ja syyllisyydestä. – – Verivelka aloittaa uuden DELTA-sarjan, joka kuvaa suomalaista poliisiyksikköä tuoreella tavalla. Yksikön tehtävänä on ratkaista monimutkaisia rikoksia, jotka laittavat heidät punnitsemaan omia valintojaan ja arvojaan."

 

Hideo Yokoyama: 64 (Bazar, suom. Markus Mäkinen), huhtikuu

64-kansikuva

"– – ihmiset eivät koskaan unohda kaappauksen tutkintaa ja poliisin täydellistä epäonnistumista tapauksessa, joka tulee tunnetuksi nimellä 64. 64-tapauksen arpia kantavan poliisin Yoshinobu Mikamin oma tytär katoaa jälkiä jättämättä. Epätoivoinen Mikami ryhtyy käymään läpi neljäntoista vuoden takaisia muistiinpanoja kidnappauksesta ja törmää hälyttävään yksityiskohtaan – –"

 

Spekulatiivinen fiktio

 

Katri Alatalo: Ikuisesti, siskoni (Gummerus), maaliskuu

"Endruilissa, unohdettujen kivijumalten laaksossa, ikivanhojen tammimetsien keskellä varttuu kaksi siskoa. – – Kelttiläisistä myyteistä ammentava Ikuisesti, siskoni on huikaiseva kertomus ajat ylittävästä rakkaudesta, mustasukkaisuudesta ja kohtalokkaasta petoksesta, joka saa kuolemankin sijoiltaan."

 

Anni Nupponen: Valkoinen kaupunki (Osuuskumma), helmikuu

Valkoinen kaupunki -kansikuva

"Maailma on jäätynyt ilmastokatastrofin seurauksena ja ihmiskunnan rippeet ovat vetäytyneet suljettuihin kaupunkeihin. Sonja, kuuluisan taiteilijan Sasha Marun tytär, haluaa oppia tuntemaan edesmenneen isänsä. Valkoinen kaupunki on romaani taiteesta, kylmyydestä, rajoista ja niiden ylittämisestä."

 

Josh Malerman: Lintuhäkki (Karisto, suom. J. Pekka Mäkelä), maaliskuu

"On kulunut viisi vuotta siitä, kun maailma ajautui kaaokseen ja selviytyjät naulasivat ikkunansa umpeen. – – Joka hetki vihamielisessä ulkomaailmassa on vaarallinen, mutta kaikkein vaarallisinta on nähdä. Josh Malermanin postapokalyptinen kauhuromaani Lintuhäkki on hiuksianostattavan intensiivinen kertomus horjuvista mielistä ja elämästä kuulon ja tuntoaistin varassa."

 

Sarjakuvat

 

Janne Kukkonen: Voro 2 - Tulikiven armeija (Like)

Voro 2 -kansikuva

"Rämäpäinen Lilja ja hänen opettaja Seamus päätyvät valtakunnan mahtavimpien tahojen törmäyspisteeseen, jahdatessaan muinoin pirstoutunutta Talismaania. – – Luvassa on albumin täydeltä vauhtia ja vaaratilanteita! Sarjan ensimmäinen osa voitti Sarjakuva-Finlandian vuonna 2016."

 

Tietokirjat

 

Bergsveinn Birgisson: Musta viikinki (Bazar, suom. Marjakaisa Matthiasson), huhtikuu

Musta viikinki

"Saaga alkaa Rogalandissa Norjassa vuonna 846. Kuninkaalle syntyy poika, Geirmund, joka on monella tapaa erityinen. Hänestä kasvaa isona "Musta viikinki", Islannin mahtavin hallitsija. – – Bergsveinn Birgisson – – yrittää löytää vastauksen siihen, millaista Geirmundin elämä oli ja miksei häntä haluttu kuoleman jälkeen enää muistella."

 

Vesa Heikkinen: Täydellinen lause on mahdoton yhtälö (Teos), maaliskuu

Täydellinen lause on mahdoton yhtälö

"Ihminen on merkitysolento. Hän tekee merkitystekoja ja elää merkityksissä. Mutta mistä merkityksessä oikein on kysymys? Esseekokoelmassaan Täydellinen lause on mahdoton yhtälö kieli-ihminen Vesa Heikkinen tutkii tätä teemaa."

 

Minja Koskela: Ennen kaikkea feministi (Karisto), huhtikuu

Ennen kaikkea feministi -kansikuva

"Nettikeskusteluista neljännen aallon feminismiksi virinnyt intersektionaalisuus on tehnyt feminismistä muidenkin kuin naisten asian. – – Ennen kaikkea feministi pyrkii osoittamaan, miten yhteiskunnalliset rakenteet ja valtasuhteet vaikuttavat yksilön elämään."

 

Heini Maksimainen: Vauvattomuusbuumi – Kun lakkasimme lisääntymästä (Atena), maaliskuu

"Vapaaehtoisesta lapsettomuudesta on tullut varteenotettava vaihtoehto, mutta lapsettomaan elämään ei voi ottaa mallia vanhemmiltaan. Vauvattomuusbuumi näyttää, minkälaista elämä voi olla, jos lapsia ei ole eikä tule – – Olennaista ei ole se, mistä lapsettomat jäävät paitsi vaan se, mitä he saavat tilalle. Lapsettomien tarinoista teos laajenee tarkastelemaan yleistyvää ilmiötä."

 

Matti Merivirta, Anton Reenpää (kuvat): Sörkan muurin varjossa Sörkan vankilan kirjasto (Avain), maaliskuu

Sörkan muurin varjossa -kansikuva

"Sörkan muurin varjossa kertoo kirjallisuudesta ja lukemisesta vankilassa. – – Kirja pureutuu myös vankilan ja vankien alakulttuuriin, jonka vaikutukset heijastuvat myös lukuharrastukseen. Lukuharrastusta edistää myös yhteistyö kunnan kirjastovirkailijoiden kanssa, jotka pitävät vangeille niin satu- kuin lukupiirejäkin."

 

Tiina Piilola: Kalevalan naiset (S&S), huhtikuu

Kalevalan naiset -kansikuva

"Vaikka Kalevala on inspiroinut taidetta, siitä on kirjoitettu ja sitä on tutkittu moninkertaisesti, sen naishahmot eivät ole koskaan olleet kokonaisen tietokirjan aiheena.  – – Kalevalan naiset näyttävät konkreettisesti, miten maailmalle pannaan tarpeen tullen hanttiin ja pidetään oma pää ja myös sen, miten elämän muutoksiin mukaudutaan ja niistä selvitään, vaikka kuinka pelottaisi – –"

 

Ville Ropponen & Ville-Juhani Sutinen: Luiden tie – Gulagin jäljillä (Like), maaliskuu

"Mikä Gulag-järjestelmä oikein oli? Ketkä leireille joutuivat ja millaista oli heidän elämänsä? – – Harjaantuneet Venäjän-matkaajat Ville Ropponen ja Ville-Juhani Sutinen ovat kulkeneet tuhansia kilometrejä Karjalasta Siperiaan ja Kaukoidän Kolymaan etsimässä muistomerkkejä, hautausmaita ja raunioita vankileirien saaristosta, joka peitti aikoinaan laajoja alueita Neuvostoliitosta."

 

Marcus Rosenlund: Sää joka muutti maailmaa (S&S, suom. Ulla Lempinen), maaliskuu

Sää joka muutti maailmaa -kansikuva

"Tiedetoimittaja Marcus Rosenlund kirjoittaa ensimmäisessä tietokirjassaan siitä, kuinka ilmasto ja sääolosuhteet ovat vaikuttaneet historian kulkuun. Viihdyttävästi ja eloisasti Rosenlund johdattaa lukijan niin esihistoriallisiin kuin myöhäisempiin tapahtumiin."

 

Tuija Sorjanen & Annina Vainio (toim.): Millenniaalit – Uuden vuosituhannen tekijät (Into), maaliskuu

Millenniaalit-kansikuva

"Miten toteuttaa unelmansa maailmassa, jonka ainoa varma asia on jatkuva epävarmuus? Tervetuloa millenniaalien, 1980-1990-luvuilla syntyneiden nuorten aikuisten maailmaan. – – Millenniaalit-kirja tarjoaa kiehtovan katsauksen siihen yhteiskuntaan ja tulevaisuuteen, jossa nuoret aikuiset elävät."

 

Mikko With: Vaimoni vasen rinta ja muuta sairasta (Myllylahti), maaliskuu

Vaimo vasen rinta ja muuta sairasta -kansikuva

"Tiinan rinta- ja munasarjasyöpä diagnosoidaan syksyllä 2008. Pian hän alkaa kirjoittaa suosituksi nousevaa blogiaan Vasen rintani ja muuta sairasta. – – Vaimoni vasen rinta ja muuta sairasta on Tiinan miehen Mikon kirja. Tositarinaa kerrotaan kirjassa kaunistelematta sekä Tiinan että Mikon näkökulmasta kahdeksan vuoden ajan."

 

Listauksen koonnut kustantajien katalogeista:
Tuomas Aitonurmi
Informaatikko ja toimittaja
Kirjasampo