E-böcker och E-ljudböcker

Aktuellt
18.3.2020

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Under rådande förhållanden då bibliotek, simhallar, teatrar och mycket annat hålls stängda och invånare uppmanas stanna hemma, kan det vara bra att fundera över e-böcker och e-ljudböcker, om det kan vara ett alternativ som man känner för. Här finns en lista över webbsidor som erbjuder gratis elektroniska böcker och ljudböcker. Det finns ju en hel del sådana här webbsidor om man börjar söka på nätet, men en del har bara några gratisböcker, medan man uppmanas betala en månadsavgift eller annan avgift för att få tillgång till största delen. Här finns också några appar som kan vara bra att ladda ner.

Projekt Runeberg är en webbsida som innehåller klassisk nordisk litteratur. Innehåller texter på nordiska språk samt engelska, de flesta från 1800-talet till mitten av 1900-talet. Klicka på "Catalog" i den svarta balken överst på sidan för att komma till listan över böcker. Här kan man t.ex. läsa 'Anne på Grönkulla', från 1909, eller 'Anteckningar under min vistele i Lappmarken', från 1844. Man kan också läsa 'Baskervilles hund' av Arthur Conan Doyle. Boksidorna är faksimiler, dvs. man har skannat en bild av bokens sida. När man öppnar t.ex. 'Anne på Grönkulla' kommer man till Innehåll/Table of Contents. Där kan man välja vilken sida man vill börja läsa på. Sedan kan man klicka på 'Nästa sida' för att komma vidare. Nu i Corona-tider kan det vara intressant att läsa om pandemier och epidemier från förr i tiden. Man kan t.ex. läsa 'Spanska sjukan: Några upplysningar och råd' från 1918. Uppe på sidan (mars 2020) har de länkar till några medicinska böcker från förr. 

Klassikerbiblioteket finns på båda inhemska språken. Klassikkokirjasto heter det på finska. Även här hittar man skannade faksimiler från främst 1800 till 1900 talets mitt. Man kan göra en enkel eller en utökad sökning. Man kan också bläddra enligt författarnas namn eller boktitlarna. Det finns också en möjlighet att bläddra bland referenser. Det kan vara lite svårt att hitta för den som inte är van. Lättast är att bara bläddra i listorna med böcker och se vad man hittar för intressant. Här finns bland annat skådespel och dikter. Klicka på den blåa länken (bokens titel) och klicka sedan på den blåa länken LÄS så får man fram texten.

Litteraturbanken är en svensk webbsida där man har tillgång till svenska texter, åter igen från ca 1700-1900 talen. Här kan man söka på drygt 2100 författare, drygt 4400 verk, över 40.000 dikter, noveller och annat, samt drygt 1100 epub-filer, som går att läsa på läsplattor och avancerade mobiltelefoner. Här finns mycket av August Strindberg, och man länkar till Lagerlöfarkivet som innehåller samtliga verk som Selma Lagerlöf skrev. Litteraturbiblioteket har också andra länkar som man kan utforska.

Läs en bok är en webbsida där man kan läsa på svenska och engelska. Klassiker, lyrik, noveller, essäer och annat. Det är bara att klicka på pärmbilden så får man fram texten. Under 'Författarlista' finns boklistans författare kort presenterade. 'Läs en bok' är ett rent ideellt projekt och därför inte lika omfattande som andra webbsidor. Men det finns ganska mycket att välja på ändå, bl.a. 'Hemsöborna' av August Strindberg, 'Wuthering Heights' av Emily Brontë och 'Stolthet och fördom' av Jane Austen. 

Project Gutenberg var först med att erbjuda e-böcker och man kan fortfarande använda sidan, som är på engelska. Men trots att sidan är på engelska, finns det e-böcker på många olika språk, bland annat svenska och finska. Det är lite svårt att hitta på webbsidan, men om man t.ex. klickar på 'Browse Catalog' i den rosa rutan uppe till vänster, kan man välja 'Swedish' under 'Languages with more than 50 books' för att se vad som finns på svenska. Här kan man bl.a. läsa 'Kalevala'. De har också en Top 100 lista ifall man har svårt att välja vad man vill läsa och mycket annat att utforska genom att klicka på länkarna. En del av böckerna går att läsa på iPads och smarta telefoner. Allt eller det mesta går nog att läsa på dator/laptop. Många av titlarna är från 1800-talet till 1900-talet, precis som många av de sidor som länkas i den här artikeln.

Audiobooks handlar om ljudböcker och är på engelska. Titta till vänster under titeln 'Free audio books (full length)' och klicka på 'more'. Här finns ca 40 klassiker som man kan lyssna på, t.ex. 'Little women' av Louisa May Alcott, 'Jane Eyre' av Charlotte Brontë och 'Alice in Wonderland' av Lewis Carroll. Tyvärr kan jag inte testa att ladda ner ljudfilerna, men olika böcker har olika alternativ. Bl.a. kan man ladda ner som mp3-filer. Ifall man är van att lyssna på ljudböcker, borde det inte vara något problem, men jag rekommenderar att läsa e-böcker istället, ifall man är osäker. Audiobooks har också många länkar till andra webbsidor som erbjuder ljudböcker, både gratis och sådana som kostar. Där finns också länkar till sidor på andra språk. 

eKirjasto eller eBiblioteket länkar till e-böcker, ljudböcker, e-tidningar, musik och film. Här kan man söka e-böcker enligt kategorier; skönlitteratur, barn, unga och facklitteratur. Men här behöver man bibliotekskort med pinkod för att kunna låna materialet. En del kan man ta del av utan lånekort. Från rullgardinsmenyn upptill på mitten kan man välja språk på sidan och gå till sitt eget biblioteks e-bibliotek. T.ex. Vasa stadsbibliotek samarbetar med Fredrikabiblioteken i Österbotten. Logga in med lånekortets nummer och pinkod för att låna e-böcker eller ljudböcker. Nu under kampanjen 'Hela folket läser' kan man fritt låna tre titlar (Kerrostalo, Missdåd, Suomea lohikäärmeille). Mer om kampanjen finns på eBiblioteket, eller här på Boksampo: Hela folket läser.

Här nedan kommer exempel på några appar som man kan ladda ner till sin smarta telefon/platta vid t.ex. Appstore.

Biblio Library används av många bibliotek i Sverige och Finland. När man lånat böcker i sitt e-bibliotek kan man ladda ner dem till appen för att kunna läsa offline, dvs. när man inte har tillgång till internet och inte kan logga in till e-biblioteket för att läsa materialet på webbläsaren. Via appen kan man också direkt låna böcker. Första gången man öppnar appen behöver man välja sitt hembibliotek och sedan logga in med bibliotekskortets nummer och pinkod. Biblioappen har e-böcker och ljudböcker. Ellibs är en annan app som fungerar ungefär på samma sätt som Biblio-appen. 

My Books - unlimited library är en app på engelska med över 50.000 gratis e-böcker. Om man betalar får man tillgång till ljudböcker. Det finns flera olika kategorier att välja mellan och böckerna man får läsa är främst klassiker och äldre böcker. De flesta böcker är på engelska, även om jag hittat ett litet antal på andra språk.