Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Yngel

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Wan, eller Hjärtat Wan som hennes officiella namn lyder, har ägnat hela sitt liv åt att förlösa barn. Tio tusen har det blivit, enligt hennes egen uppgift, sju-åtta verkar mer rimligt, tycker hennes brorson, som är den som berättar hennes historia. Från 50-talet fram till nutid tar han oss med på en resa med Kinas samtidshistoria som kuliss, och med den omdiskuterade enbarnspolitiken som tema. För Wan hinner med tiden också med två tusen aborter, otaliga tvångssteriliseringar och utredningar om olagliga graviditeter. Mo Yan projicerar hela befolkningsproblematiken på denna kvinna, som han hämtat inspiration till från sin egen faster.

Grodor är Mo Yans senaste roman, utgiven i Kina 2009. Titeln anspelar på att de kinesiska orden för groda och bebis nästan är identiska, liksom orden för barnaskrik och grodors kväkande. Romanen är en stundtals blodig och våldsam gestaltning av en praktik som orsakat mycket lidande och lett till ett stort överskott av män, samt till prostitution, kidnappningar och tvångsaborter. Mo Yan berättar historien med stor inlevelse, satir och mörk humor. Efter två böcker som egentligen är ganska otypiska för Mo Yan den självbiografiska Förändring (2013) och kortprosasamlingen Den genomskinliga rättikan (maj 2014) är Mo Yan här tillbaka i det storslagna format som gjort honom så älskad.

Mo Yan (pseudonym för Guan Moye) är född 1955 och uppväxt under fattiga förhållanden i Gaomi, som ligger i nordöstra Kina. Det internationella genombrottet kom med romanen Det röda fältet. I sitt skrivande återvänder han ofta till sin hemtrakt på den kinesiska landsbygden.

Personer, aktörer

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Namn

Utgivningstid

Sidantal

429

Förlag

Språk

Namn

Första publikation

ja

Språk