Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Sveket

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning


Efter en tid av frost och kyla, som fått namnet Den långa natten, har en del människor byggt upp ett nytt sätt att leva. Man bor i sfärer, ett slags system av kupoler, där man skapat ett konstgjort klimat som gör livet uthärdligt. Då sfärerna skapades valde en del av människorna att stanna utanför, trots att förhållandena där är mycket hårda. Människorna i sfärerna kallas vitro. Människorna utanför kallas prims, de anses av vitrona vara mycket primitiva.
I sfärerna råder ordning och reda. Ordningen upprätthålls av en polisstyrka, sentinellerna. Allting är satt i system, alla har t.ex. en salvator fäst runt armen. Salvatorn registrerar hela tiden hur man mår, den alarmerar vid näringsbrist, för lite motion, sjukdom osv. Barn avlas för det mesta i provrör och ungdomar utbildas i akademier för olika uppdrag. Livet är organiserat och tryggt och alla har det hyfsat bra.
I sfären Hopp bor Eleria, som kallas Ria. Hon studerar vid Borwinakademin, en av de mest ansedda akademierna. Hon är rankad som nummer 7. Hennes pojkvän Aureljo är nummer 1, vilket betyder att han i framtiden kommer att få en högt uppsatt position i sfärförbundet. Livet ler, Ria är nöjd med tillvaron. Ända tills en av hennes goda vänner, Lu, blir dödad av primsen under en expedition utanför sfären. Efter det är ingenting som förut.
Då Ria lite senare lämnar tillbaka en bok på biblioteket råkar hon av misstag få höra en diskussion mellan akademins rektor, en av mentorerna och en främling. De talar om en sammansvärjning, en konspiration mot sfärförbundet. ”De berörda måste dödas”, säger främlingen. Och så räknar han upp vilka sex personer det är fråga om. Ria finns med på listan. Likaså Aureljo och fyra andra studerande.
Ria är skakad. Vad är det fråga om? Hon har aldrig någonsin hört talas om någon konspiration. Då sedan just de studenter som främlingen räknat upp utses att besöka presidenten i sfären Framtiden, blir Ria skräckslagen. Och under resan till Framtiden blir skräcken verklighet. Magnettåget övertas av okända sentineller, Ria och hennes vänner flyr.
Det blir oerhört spännande och skrämmande. Ute i yttervärlden finns faror som de som levt i den skyddade sfären aldrig mött förut. Kyla, vilda djur, hunger, mörker. Och naturligtvis primsen. Och en dag får Ria ett meddelande på sin salvator: En av er är förrädare.
Vem kan hon lita på? Vem ljuger, vem är förrädaren? Vem skickade meddelandet?
En dystopisk thriller, en riktig bladvändare som dessutom slutar med en cliffhanger som gör att man helt enkelt måste läsa följande del. Fruktansvärt spännande och gastkramande obehagligt, eftersom man inte heller som läsare har en aning om vad som egentligen är på gång. En superbra bok!
Catharina / Sidospår


Vad gör du när ditt liv vänds ut och in? När ditt skyddade liv i sfären tar slut för att du hör ditt namn räknas upp bland de som måste dödas. De
som ska dödas för att en konspiration hotar hela sfärsystemet. En konspiration du aldrig hört talas om. Världen i sfärerna är perfekt och rättvis. Ria och de andra studenterna arbetar disciplinerat för att vidareutveckla denna värld och för att förbättra för klanerna som lever utanför i kyla och svält. Det tror de i alla fall.

När Ria tillsammans med fem andra studenter beskylls för att vara del i en konspiration faller deras värld i bitar. De flyr, svikna, förföljda och utlämnade åt ödet. Utanför sfärerna hotas deras liv inte bara av kyla, svält och illasinnade klaner, utan även av sfärernas verkställare. Varför är det så viktigt att de dör?

Sveket är första delen i en dystopisk thriller-trilogi, otroligt spännande och engagerande.

(Opal)

12-15 år.

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Namn

Utgivningstid

Sidantal

431

Förlag

Språk

Översättare