Det enkla och det ensamma

Typ

diktsamlingar
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Asta Olivia Nordenhof är en poet på allas läppar i Danmark. Som ingen före henne, genom det sätt hennes diktverk överskrider de traditionella uppdelningarna mellan författare och person, offentligt och privat: När hon 2013 tilldelades det prestigefyllda danska Montanas Litteraturpris var det på en gång för boken det enkla och det ensamma och för sin blogg. Samtidigt behandlar hennes dikter klassiska teman som sorg, kropp och begär. Mer precist handlar de exempelvis om att tidigt förlora sina föräldrar. Om en far som slog. Om prostitution. Om Danmarks institutioner och politiska söndring. Dikter som tycks skrivna i en väldig hastighet, närmast akut, som ett minne som måste återges snabbt för att inte förloras. Formen ter sig slumpartad, intuitiv. Punkig. Trasigt tankenära. I strömmen av minnesanteckningar och förnimmelser lyser de mest hisnande meningar fram. Hur den etablerade danska kritikerkåren reagerat framgår tydligt av citaten ovan: det är inte bara bra, det är historiskt bra.
I översättning av Tom W-O Silkeberg.

ASTA OLIVIA NORDENHOF är en dansk författare, född 1988. Hon debuterade med romanen Et ansigt til Emily, 2011. Hennes första diktsamling det enkla och det ensamma [det nemme og det ensomme, 2013] tilldelades det prestigefyllda danska Montanas Litteraturpris.

Ämnen och teman

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

54

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk