I tvillingarnas tecken

Typ

diktsamlingar
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

I sin nya diktsamling skriver Eva-Stina Byggmästar enkelt och rakt till två du, två kvinnor som ofta uppfattas som diametralt olika: Marilyn Monroe (1926-1962) och Emily Dickinson (1830-1886). Det blir ett begärsspel om de känslor dessa ikoniska oskulder väcker. Byggmästar ser poeten och kärleksgudinnan i dem båda, de två reflekterar varandra i jagets gäckande spegelbild.

"Så förstå mig rätt / när jag säger att jag önskar / att jag åtminstone kunde / älska dig som daggmasken, / vilken ligger nedanför / ditt / fönster / i ösregnet / trånsjuk och galen av kärlek."

Det viktigaste är att skriva en dikt eller formulera en tanke, på någon papperslapp, vilken som helst, som stiger upp ur det bultande människohjärtat.

(Sets)
Poeten Eva-Stina Byggmästar vet man tack och lov aldrig var man har. I sin 15:e diktsamling överraskar hon med svarsdikter till Marilyn Monroe och Emily Dickinson. Det blir ett djupt och livsviktigt möte kring i första hand behovet av teater och litteratur – ett samtal om det som sker under ytan.

Hur ska man bli en bättre människa? Hur ska man göra för att inte gå under? Spela teater, skriva dikt, betrakta det darrande lövet som tål storm och piskande storm!? Ska man ta på sig en röd klänning, slänga rödrävsboan runt halsen och trampa gasen i botten!? Ska man bara släppa snöret till ballongen när man blir full i skratt!?

Monroe och Dickinson blir pålitliga vägvisare genom vandringen i själens landskap – en vandring mot ett accepterande av ett ärligare, känsligare och mer levande jag.

Eva-Stina Byggmästar har mottagit bland annat Gustaf Frödingpriset och Svenska Akademiens Bellmanpris för sin diktning. Hon har också varit nominerad till Augustpriset och Nordiska Rådets littaraturpris.

(Wahlströms & Widstrand)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

62

Språk