Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Sammansvärjningen

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning


Sammansvärjningen fortsätter där Sveket slutade. Ria och de andra ungdomarna från sfären Hopp lever nu i yttervärlden, undangömda i Staden under staden. De måste hålla sig gömda både för sfärbefolkningen och för klanerna. Bara några få i klanen Törnesnåren vet om var de finns.
Aureljo anser att de ska försöka ta sig in i en sfär för att reda ut vad den sammansvärjning de anklagas för egentligen handlar om. Ria tvekar, yttervärlden håller sakta på att bli varmare och Ria njuter av solskenet, naturen och den friska luften. Klanens blivande ledare Sandor är också en orsak till att Ria gärna skulle stanna i yttervärlden.
För att fördriva tiden i gömstället ägnar sig Ria åt att gå igenom ett bibliotek. Där hittar hon fragment av Jordans krönika, den bok hon hörde nämnas då hon avlyssnade det samtal där hon anklagades för att vara delaktig i en sammansvärjning. Men fragmenten är små, så texten ger flera frågor än svar.
Efter ett samtal med bevararen Quirin vill Sandor plötsligt inte veta av Ria längre. Vad är det Quirin berättat för Sandor? Varför kallas Quirin ”bevararen”, vad är det han bevarar? Då Sandor stöter bort Ria, börjar Ria överväga att trots allt ta sig in i en sfär. Men det är farligt, någon kan känna igen dem. Lika farligt är det att stanna i yttervärlden, där både fientliga klaner och sfärernas sentineller jagar dem. Oerhört spännande!
Poznanski har skapat en framtidsvärld som är väl genomtänkt, väl beskriven och väldigt skrämmande. Hon fogar samman lösa trådar från den första boken Sveket, men samtidigt uppstår nya trådar, nya hemligheter, nya frågor, oväntade vändningar. Skickligt!

För att hinna kolla in så många ungdomsböcker som möjligt, läser jag oftast bara första delen av bokserier och följetonger.
Ibland är jag tvungen att göra undantag. Som nu.
Jag kommer att läsa den tredje delen också.
Catharina / Sidospår


Ria och hennes vänner har växt upp i sfärernas trygghet som skyddar mot den ogästvänliga naturen utanför. Nu lever de ett liv i hemlighet i världen utanför sfärerna, i staden under staden. Varken klanerna eller sfärbefolkningen får veta var de är, de hotas från olika sidor. Endast några få är invigda. Ria och hennes vänner vill försöka komma fram till varför de hotas till livet, och Ria hittar ett spår i det gamla biblioteket. Men det går för långsamt framåt. Sandor, klanfurstens andreman, och Ria inleder en försiktig relation, men när klanfursten dör i skadorna av ett fiendeangrepp och Sandor blir klanfurste vill han plötsligt och oförklarligt inte veta av Ria längre. Nu känns det ännu viktigare att hitta svaret på frågorna kring hotet.

Sammansvärjningen är andra delen i Ursula Poznanskis dystopiska thriller-trilogi, lika spännande som SVEKET, den första delen.

(Opal)

12-15 år.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

431

Förlag

Språk

Översättare

Lisätietoja

Angående författarens härmed sammanhängande verk se: Sveket.
Den andra delen i trilogin.