Vad som än står

Typ

tecknade serier, album

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

En närgången tecknad skildring av en våldsam fotbollssupporter. Patrik Oblic är i 30 åldern och firmakille i AIK. Han jobbar som servitör på Wasahof, fotbollsmatcher och om kvällarna gå ut på krogen och ragga brudar med polarna.Hans bror Milo har flyttat till Norge för att komma bort från Stockholm. Milo är legend i AIK-klacken, den första generation Black Army. Under en sammandrabbning mellan Djurgårdens och AIK's firmor fyra år tidigare gick det överstyr. En djurgårdare, Johnny blev brutalt slagen och förlamad för livet. Ingen dömdes men alla vet att Milo var en av de delaktiga i misshandeln.De nuvarande firmaledarna är två män fyrtioårs åldern, AIK's Johan, flyttgubbe, är som en surrogatbror åt Patrik. Samtidigt är Djurgårdens ledare Richard kökschef på restaurangen där Patrik är servitör. Mellan Richard och Johan finns också likheter. De känner varandra sedan barnsben, under många år fanns dock ingen kontakt mellan dem på grund av klubblojaliteten men nu trots rivaliteten mellan klubbarna händer det att de kan ta en öl tillsammans om de stöter på varandra.

Ibland besöker han den rullstollsbundne Johnny och tar honom någon gång på match. Johnny får historier berättade om djurgårdens senaste bravader från Richard. Motvilligt skapas en form av vänskapsrelation mellan de två arbetskollegorna.

Det är en bok om manliga relationer och manligt våld men också traditionella familjerelationer, som visar supporters som vanliga arbetande män i 20-45 årsåldern som älskar fotboll och kulturen kring den.

Inför manusarbetet med För evigt trogen har Cyril Hellman gjort djupintervjuer med ett trettiotal firmakillar från Stockholm och Göteborg. Allt lyhört tolkat av serietecknaren Peter Bergting, som också gjorde Gängkrig tillsammans med Jens Lapidus.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

105

Förlag

Språk

Illustratör