Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Estonia

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Tallinn 27 september 1994. Petter är anställd på en svensk bank som etablerat sig i Estland efter Sovjetunionens fall. Sedan en tid har han lämnat Karina ensam i Stockholm med barnen. Han är i Tallinn bara för karriärens skull, säger han själv. Karina tror att det mer har att göra med Petters förvirring kring sina estlandssvenska rötter, ett känsligt ämne i hans familj. I själva verket har han rest i väg bara för Karinas skull. I hopp om att lite distans ska kunna rädda deras krackelerande äktenskap. När Karina besöker honom är det för att säga det där svåra, att hon vill skiljas. Han anar oråd, vill åka hem tillsammans med henne, så snart det bara går. Det ska bli en överraskning: han bokar om hennes biljett hem och skaffar sig en egen. De åker hem redan i morgon kväll, med färjan Estonia.

När Björn Runeborg återkommer är det med romanen Estonia - det första skönlitterära verk som skrivits i Sverige om den stora färjekatastrofen 1994.

BJÖRN RUNEBORG föddes 1937 i Visby. Han debuterade med romanen Utflykten 1962 och flera av hans böcker har nominerats till Augustpriset. För Dag [2007] mottog han Sveriges Radios Romanpris. Romanen Dödas kärlek [2011] blev en kritikersuccé och belönades med De nios vinterpris.

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Ämnesord

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

roman

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

142

Förlag

Språk