Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Kosmos

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Likt en svart sabbat vänder Witold Gombrowicz i Kosmos upp och ned på kriminalromanens form. Två unga män, Witold och Fux, flyr staden och patriarkala auktoriteter för studier i den lantliga sommaridyllen Zakopane. De söker frihet men konfronteras i stället med dess motsats: tvång. I en buske finner de ett bisarrt lik, en död sparv hängd i en bit ståltråd. Med huvudet på sned och öppen näbb. Tanken på den döda fågeln förvandlas till en fixering, till ett tvång att söka efter svar och kausala samband. Vem utförde det groteska dådet? Vad betyder det? Hur hänger det ihop med platsen de befinner sig på?

Kosmos gavs ut 1965 och var Gombrowicz sista roman. Här i översättning av Stefan Ingvarsson och med ett efterord av Gabriella Håkansson.

(Modernista)

- - -


Gombrowicz sista och mörkt perverterade roman Kosmos är komponerad som en detektivroman. Två unga män, Witold och Fux, flyr staden och patriarkala auktoriteter i form av fäder och chefer till det lantliga Zakopane för att studera. I den stilla sommaridyllen söker de friheten, men konfronteras i stället med dess motsats: tvånget. I en buske finner de litteraturhistoriens kanske mest bisarra lik. En död sparv hängd i en ståltråd. Redan innan de nått fram till sitt mål har tanken på den hängda fågeln förvandlats till en fixering, till ett tvång att söka efter svar och kausala samband. Vem utförde det groteska dådet? Vad betyder det? Hur hänger det ihop med platsen de befinner sig på?

(Btj)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Namn

Utgivningstid

Sidantal

166

Förlag

Språk

Översättare

Lisätietoja

Modernista, 2017

Namn

Första publikation

ja

Utgivningstid

Språk