Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

När vi blev vuxna

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

"Jag är trött på att vara barn.

Jag hatar när andra bestämmer över mig.

Eller när dom inte tror på mig.

Jag är rädd hela tiden.

Rädd för mörkret.

Rädd för Arn Gummerus som har ett barnhem i urskogen där barnen går barfota i snön."


Nadja Nubb är tolv år och Carolus Savander tretton. De är bästa vänner och från samma höghus i Helsingfors. Det är sommarlov och svettigt. Nadja bor nästan hos Carolus, med hans schäferhund Chefen och syster Joanna som är arton år och snuskig och dum i huvet. Hon älskar att skrämma vettet ur Nadja.

Men Joanna har världens sexigaste pojkvän, Janek, och när han rör vid Nadja känner hon det i hela sig. Carolus pappa är så gammal att socialen inte tror han längre klarar av att sköta sina barn. I så fall kommer Arn Gummerus som ser ut som en död människa och för bort Carolus till sitt barnhem.

Men Nadja har en plan: de ska bli vuxna och grunda sin egen djurpark. Där ska bo djur som ingen vill ha: kaniner och marsvin och kanariefåglar. Ingen tvingar vuxna att göra sånt de inte vill.

"Välkommen till North Carnaya Park. Husdjursparken mitt i stadens getto. Inträde 5 euro."


Minna Lindeberg har skrivit texten och Jenny Lucander illustrerar den med dråpliga svartvita teckningar. Humorn är så svart att den gränsar till förtvivlan. När man står inför puberteten är vardagen tillskruvad och absurd. Maktlösheten är stor men påhittigheten, de galna historierna och vänskapen alltid större.

(Förlaget)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

101

Förlag

Språk

Illustratör