Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Operation slutstirrat

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

6-9 år.

Huvudpersonen i serien om Funkisfamiljen heter Vide och är 8 år. Hans storasyster Mio, 10 år, har en medfödd hjärnskada som innebär att hon inte kan gå eller tala och hon ofta blir allvarligt sjuk. Seriens första bok, Operation slutstirrat, handlar om bemötande, orättvisor mellan syskonen och om hur det känns när en pojke i skolan undrar om Mio är en riktig människa. Hur ska Vide göra med alla som frågar, undrar eller stirrar på Mio? Samtidigt som det är pinsamt blir han väldigt arg när det händer och det händer ofta. Tillsammans med sin nya klasskompis och sina föräldrar försöker han komma på sätt att handskas med situationer som uppstår.
I varje bok i serien Funkisfamiljen funderar Vide på saker som känns jobbiga och besvärliga, men som han så småningom hittar sätt att förhålla sig till. Böckerna visar på Vides egna förmåga och att barns tankar och känslor är viktiga och riktiga.

Anna Pella är journalist och fotograf med inriktning mot familjeliv och funktionsnedsättning. I hennes uppmärksammade bok När du ler stannar tiden berättar hon om hur det är att leva med en dotter med en svår medfödd hjärnskada. Anna Pellas egen familj är förlaga till barnboksserien Funkisfamiljen.

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

59

Språk

Illustratör