Detaljerna

Typ

diktsamlingar

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Oscar Rossis fjärde diktbok är en nedräkning men samtidigt en uppräkning, en enveten avläsning av detaljer i rastlös rörelse. Vi är mitt i smeten, försöker orientera oss, go with the flow, ge oss hän. Men det är lättare sagt än gjort. För landskapet ser annorlunda ut varje gång, som när en öppnar mun.

Oscar Rossi är poet, översättare och kritiker, född 1976 i Stockholm där han tills vidare åter är bosatt. Andra biografiska orter är Kaskö, Vasa och Övermark, Helsingfors, Visby och Köpenhamn. Har tidigare gett ut Kelvinator (2002), Brev till polisen (2005) och Funny. Det vi vet om Jones är att Brown (2009). Bland hans översättningar från norska respektive finska kan nämnas Slänt (2004) av Carl Frode Tiller, Pentti Saarikoskis Tiarnia-trilogi (2017), Jørn H. Sværens Drottning av England (utgivning hösten 2018) och Saarikoskis Jag blickar över Stalins huvud ut (januari 2019). Redigerade tillsammans med Tiia Strandén Detta är inte fiktion: 18 nordiska samtidspoeter (2007). Som poet har Rossi mutat in en egen nisch som skarpögd och egensinnig utforskare av vårt vanskliga kulturella tillstånd.

(BTJ)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

det ser annorlunda ut varje gång : förlös mig ifrå menniskvrs vrütt

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

74

Förlag

Språk