Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Den inneboende

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Maria är den judiska flickan som man gömmer i den stora våningen och som inte får titta ut genom fönstret, som aldrig hostar och aldrig kissar mellan halv fyra och fyra. Marta är dottern i den polska familjen som gömmer Maria på den ariska sidan i andra världskrigets Warszawa.
Eller är det två sidor av samma personlighet? Den mörka och den ljusa, vad man är och vad man kunde ha varit, eller kan bli. Maria och Marta, dubbelgångare och systrar, två skärvor av en krossad identitet: den judiska och den polska.

Minnena av krigstiden, av barnhemsbarnen och den antisemitiska kampanjen i mars 1968 väcks till liv när general Jaruzelski den 13 december 1981 utropar undantagstillstånd och författaren åter igen känner sig som en inneboende i sitt eget land.

Hanna Krall föddes i Warszawa 1935 och överlevde förintelsen tack vare att ett fyrtiotal polacker gömde henne i olika lägenheter. Hon har tilldelats ett stort antal polska och internationella priser och översatts till ett tjugotal språk.

Den inneboende, hennes enda roman, skrevs 1981, utkom på ett polskt exilförlag 1982 och på ett hemligt förlag i Polen 1985, samma år som den tilldelades Solidaritets undergroundpris.

Personer, aktörer

Konkreta platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

146

Förlag

Språk

Översättare