Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Anna och jag

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

I oktober 2013 avled Anna Werkmäster i cancer på ett hospice i Berlin. Hon blev 52 år. I romanen Anna och jag berättar hennes bror, Johan Werkmäster, om två rastlösa själar som sällan träffas eftersom de oftast befinner sig i olika delar av världen.

Skildringen utspelar sig framför allt i deras barndomsstad Falun, i Göteborg och Berlin, men också i städer som Bryssel, Prag, London, Buenos Aires, Hongkong och Jakarta. Det rör sig om en resa i geografin men även i tiden alltifrån 1960-talets vänstertrafik och mods, 1970- och 1980-talens tågluffningar, ett förändrat Europa efter murens och kommunismens fall och Olof Palmes död. Greta Garbo, Joakim Thåström, Selma Lagerlöf, Pär Rådström och Anna Lindmarker är några av de personer som flimrar förbi i berättelsen.

Framför allt handlar Anna och jag om livet, resorna och den utsiktslösa kampen mot döden. Jag vill säga hej då, mumlar Anna en av de sista dagarna hon lever. Johan och hans mor försäkrar att de inte tänker lämna henne än. Jag vill säga hej då i alla fall.

Johan Werkmäster (född 1955) debuterade 1983 med novellsamlingen Den kvarglömda överrocken och har sedan dess gett ut drygt tjugo böcker i olika genrer: skönlitteratur, reseskildringar (bland annat om Frankrike och Italien), doktorsavhandlingen Pär Rådström ett författarliv samt LL-böcker. Han är också verksam som kulturskribent.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

en berättelse om livet, resorna och döden : roman

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

181

Språk