Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Svartvinter

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Nils reste sig så hastigt att pallen föll omkull på jordgolvet och skyndade fram till fönstret. Han tittade snabbt ut innan han tog ned sitt gevär från väggen och vände sig mot Maja och mor Brita.

"Det... det är något som rör sig där ute. Bland träden." Maja hörde hur Linnea pep till och hon insåg att hon kramade lillflickan så hårt att knogarna vitnade. "Gud hjälpe oss", viskade Brita.

Hösten 1867 kommer frosten tidigare än någonsin till norra Jämtlands fjälltrakter. Maja och Nils kan bara se på när deras skörd går om intet. Snart kommer vintern och bygden att sjunka ned i ett feberyrande mörker.

Bönder tvingas ställa in slakten, de saknar foder till djuren och det viskas om en fara som kommer österifrån. Runt omkring dem börjar folk ge sig av, i desperation säljer nybyggarna sina gårdar till skogsbolagen. Andra dukar under av svält och kyla. Men Maja har bestämt sig. Hon och familjen ska bli klar vid det lilla nybygget. Kosta vad det kosta vill. Och priset kommer att bli högt.

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Konkreta platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

223

Språk