Damers list

Typ

novellsamlingar
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Lättläst för vuxna.

Mma Ramotswe har fått ett nytt knepigt fall att lösa. Ägaren till en av stans mest framgångsrika fotbollslag är bekymrad. Hans populäre målvakt James Pikani, lagets stjärna, har plötsligt börjat släppa in allt fler mål vid matcherna. Kan det vara så att någon betalar honom för att spela dåligt - blir han mutan. Mma Ramotswe anlitas för att undersöka fallet...

Alexander McCall Smith har blivit världsberömd för sina böcker om Damernas detektivbyrå och den charmiga kvinnliga detektiven Mma Ramotswe i Botswana.

Nu finns detektivbyrån för första gången på lättläst svenska! Mma Ramotswe löser vanliga människors problem: misstankar om otrohet, stöld och bedrägerier. Hennes metoder är okonventionella, men med en stor dor sunt förnuft och en förmåga att vinna människors förtroende lyckas hon hjälpa sina klienter.

Böckerna är lågmält humoristiska och här finns ingen västerländsk stress. Mma Ramotswe dricken en kopp rooibos-te och blickar ut över landskapet, medan hon funderar över lösningen på sina fall. I böckerna får vi en levande bild av ett Botswana fullt av stolthet och traditioner.

Den första boken i serien, Damernas detektivbyrå, finns på Times Literary Supplements lista över Världens bästa böcker. En Botswanas Miss Marplesom med värme och livsklokhet löser fall i afrikansk vardag. Den fick Svenska deckarakademins pris för Bästa översatta kriminalroman 2004. Damernas detektivbyrå finns även som tv-serie i sju delar och spelades som första produktion någonsin in i Botswana.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

50

Språk

Översättare