Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Madonnan vid Nilen

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Madonnan vid Nilen är en dramatisk historia som utspelas på en flickskola i de rwandiska bergen 1973. Skolan med det koloniala namnet Notre-Dame du Nil delar namn med en staty av Jungfru Maria som står vid Nilens källa i närheten. På internatskolan kommer det stora flertalet elever från majoritetsfolket hutu och de övre samhällsskikten i det självständiga Rwanda, men genom två av dem, Virginia och Veronica, närmar sig Mukasonga vad det innebar att vara tutsi i en hutudominerad skol­miljö utsatthet, förtäckta hotelser och trakasserier, inte minst när Gloriosa, som är dotter till en hutuminister, är i närheten.När Gloriosa vid en utflykt till statyn får för sig att madonnans raka, lilla näsa är en typisk tutsi-­näsa och bestämmer sig för att åtgärda detta, tar berättelsen en tragisk vändning, som också kan läsas som ett förspel till det som komma skulle. Med sitt giftiga tal om tutsierna som »parasiter«, »orena« och »avfall« visar Mukasonga hur viktigt språkbruket är och att folkmordet inte upstod ur ett vakum.

Scholastique Mukasonga är född i Rwanda, där hon levde fram till 1992, då hon flyttade till Frankrike och på så vis undkom den stora katastrof som drabbade många i hennes familj och släkt två år senare. Madonnan vid Nilen från 2012 är hennes debutroman. För den prisades hon med det prestige­fyllda Renaudot-priset i Frankrike.

Personer, aktörer

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

286

Språk

Översättare