Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Vänskapens marionetter

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Kriminalroman om ett misslyckat samarbetsprojekt mellan öst och väst i Afrika på 1980-talet. Långt ute i bushen, under en stekande sol, reser sig en splitterny fabriksbyggnad. Den är ett unikt vänskapsprojekt, den första finsk-sovjetiska fabriken i Afrika som ska bli en modell för ett lyckat samarbete mellan väst och öst.

Året är 1980 och invånarna i byn Ningpo betraktar den påkostade fabriken med förundran. Snart blir de unga vita männen traktens hjältar när de rekryterar allt fler arbetare och sprider pengar omkring sig. Så slår någonting slint. Produktionen av medicinsk utrustning för afrikanska behov tar inte fart, och överraskande packar de ivriga männen sina kappsäckar och reser hem. Den skinande fabriksbyggnaden förfaller. Ingen tycks veta vad som gick fel i det stolta bygget. I dag är nybyggarna från Västafrika respekterade män på goda positioner i samhället och det unika projektet är bortglömt.

Plötsligt börjar rykten cirkulera om en tragisk olycka som ägde rum på fabriksområdet för länge sedan. Vill någon hämnas eller är ryktena stormaktspolitik; ett utslag för den tilltagande spänningen mellan öst och väst? Eller bär männen på en hemlighet som de till varje pris vill behålla för sig själva?

BJÖRN SUNDELL är född och bosatt i Helsingfors. Han har arbetat bland annat som ekonomijournalist och ledarskribent inom medievärlden och som informationschef inom industrin och bankvärlden. Han har jobbat i Ghana och besökt Afrika flera gånger, senast 2019. Tidigare har han gett ut romanerna ”Den store mannens skugga” och ”Svart brev från Kina”.

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

293

Förlag

Språk