Katten som inte hade något namn

Typ

bilderböcker
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Bilderbok. 3-6 år.

På Tokyos gator strövar en hemlös katt runt. Han har ingen ägare, och har aldrig fått något namn. De andra katterna på stan heter saker som Leo, Mini, Heidi och Clara. Till och med hundarna har namn, och blommorna likaså.

En av kattkompisarna föreslår att han kan hitta på ett eget namn, och vår katt går därefter runt på stan och prövar lite olika namn, men inget känns rätt. Katten blir bortschasad från affärer och regnet börjar vräka ner, men när solen kommer fram närmar sig en liten flicka vår katt och hälsar på honom.

Hon säger att hans ögon ser ut som meloner. Då inser katten att det inte var ett namn han saknat, utan mest någon som tilltalade honom.

Katten som inte hade något namn är en charmig berättelse med fantastiskt fina och realistiska illustrationer som skildrar kattens perspektiv på staden. Boken toppade länge bästsäljarlistorna i Japan när den gavs ut 2019 och emottog ett flertal priser, bland annat flera priser som röstades fram av bokhandlare och bibliotekarier.

Fumiko Takeshita, född 1957 i Fukuoka, är en känd japansk barnboksförfattare. Illustratören Naoko Machida är född 1968 i Tokyo. Det här blir första gången deras verk presenteras i Sverige.

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Ämnesord

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

32

Språk

Översättare

Muu tekijä

Första publikation

ja

Språk