Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Av ingen kvinna född

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

En dag när han sitter i biktstolen får prästen Gabriel höra någon viska att han snart kommer att kallas till ett sinnessjukhus för att välsigna en avliden patient. Under den dödas klänning ska några anteckningsböcker ligga undangömda.

Anteckningarna visar sig innehålla historien om Rose, som när hon var bara fjorton år såldes av sin far till en samvetslös brukspatron, som bor på ett slott med sin mor och sängliggande hustru. Snart förvandlas Roses liv till ett inferno från vilket ingen utväg tycks finnas.

Franck Bouysse var redan en etablerad författare i Frankrike när han 2019 fick ett stort publikt genombrott med den av kritiker, bokhandlare och läsare hyllade romanen Av ingen kvinna född, som också tilldelats flera litterära priser.

Roses säregna berättelse är bara en del av Bouysses suveräna hantering av romankonstens alla medel, hans språkbehandling och nyanvändning av sagans arketyper är andra. Med en thrillerartad spänning drivs den här grymma berättelsen mot sitt överraskande slut och Bouysse lyckas på ett övertygande sätt visa att romanen fortfarande lever om någon nu trodde annat.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

332

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk