Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Flickan med en lapp om halsen

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Tolvåriga Hilja och hennes lillebror Antti har tvingats lämna allt och alla bakom sig. De är bara två utav alla de finska barn som skickas till Sverige för ett liv bortom kriget. Ett liv utan mamma, pappa och syskon.

Efter tre dagars resa och två veckors karantän når de den lilla byn Vesene i Västergötland. Här skiljs de åt, fast Hilja har lovat sin mor att alltid se efter sin lillebror. Trots detta lär hon sig snabbt att uppskatta sin nya tillvaro på gården hos tant Maria och det tystlåtne Artur. Vad hon inte vet är att familjen bär på en mörk hemlighet.

Flickan med ett lapp om halsen är en verklighetsbaserad roman och den fristående fortsättningen på boken Det kom för mig i en hast - Historien om barnamörderskan Ingeborg Andersson.

Maria Bouroncle är efter en lång karriär med internationellt biståndsarbete tillbaka i Sverige som författare på heltid. Hennes gripande porträtt av sin mormors syster i debuten Det kom för mig i en hast har använts i litteraturundervisningen på Göteborgs universitet, översatts till flera språk och ligger till grund för en dokumentär som prisats på filmfestivaler i såväl USA som Europa.

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

historien om ett finskt krigsbarn

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

190

Språk