Minnen av infraröd

Typ

diktsamlingar

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Iman Mohammed är en klart lysande stjärna i den nya poesin. I sin andra bok fortsätter hon den utforskning av minnets och diktens kapacitet att både jaga, skrämma och bevara som inleddes i debuten Bakom trädet ryggar.

Minnen av infraröd är en besvärjelsens dikt, krympande och expanderande samtidigt. Det är dikt om våld och förlust som visar sig i ögonen, om händer som tillagar tillblivelsens mat, om händer som håller i varandra för sista gången. Ögonen är nya och de är tusentals år gamla, det infraröda lyser genom.

Mohammeds poesi är intensiv. Vacker, gåtfull och oroande, som en dröm man inte vaknar från.

Iman Mohammed är född 1987 och bor i Malmö. Bakom trädet ryggar kritikerhyllades och röstades fram till en av 2010-talets tio bästa skönlitterära debuter av Borås debutantprisjury. Den har översatts till engelska för Ugly Duckling Press, ett av de viktigaste poesiförlagen i New York.
månen lockar mig att dra ut och härja komma nära, sminket i plastpåsegulbleka strumpor höga klackar vid perrongen, doft av aska under skallen ochkäkarna, det som var tänder nu vassa rötter, jag gör hål i bildenöppnar upp världen som en fasansfull ros

Iman Mohammeds nya diktsamling Minnen av infraröd är både klarsynt och mystisk.

Poeten fortsätter skriva fram bilder på det säregna sätt hon utvecklat sedan hennes dikter först publicerades i Brombergs poesiantologi Blå Blixt 2013.

Dikterna i Minnen av infraröd återger en vardag där förlust och våld läcker in i det förväntat trygga. Dess visuella språk angriper våra sinnen, förvränger men synliggör samtidigt detaljerna i en mörkt skimrande verklighet. Mohammed skriver fram ett surrealistiskt drömlandskap som visar sig i ögonen, om händer som tillagar tillblivelsens mat, om händer som håller i varandra för sista gången. Ögonen är nya och de är tusentals år.

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

73

Förlag

Språk