Orkanen

Typ

tecknade serier, album
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Lättläst. 9-12 år. Sjöodjuret Krako hålls inlåst på akvariet i Saltvik. När en orkan tvingar akvariet att vara stängt passar Ofelia och Björn på att bryta sig in. De vill rädda Krako och återförena henne med lille Krako, som fortfarande är fri. Men allt går inte som planerat. Någon är nämligen redo att gå mycket långt för att hålla Krako inlåst.

Och plötsligt dyker ett nytt sjöodjur upp i Saltvik…Orkanen är den andra boken i Krypto-serien och lyckas med träffsäkert berättande och fantastiska illustrationer ta med läsaren på magiska äventyr.

När Ofelia och Björn tar sig an allehanda mysterier och utmaningar får de övervinna motgångar och visa prov på mod. Tillsammans med teman som havsmonster, vänskap och mystik resulterar detta i stor läsglädje för både ovana som vana läsare.

Serien, som nominerats till norska Kulturdepartementets debutantpris för barn- och ungdomslitteratur, är skriven och illustrerad av Hans Jørgen Sandnes. Han hanterar serieberättandets verktyg med säker hand och i Krypto kombinerar han skickligt text och bild.

Handlingen och spänningen byggs upp genom effektfulla växlingar i scener, bildbeskärning och perspektiv. Ordlösa sekvenser avlöser sekvenser med pratbubblor och visar att Sandnes litar både på läsarens och bildens förmåga att förmedla berättelsen. Det maritima motivet framhävs genom den konsekventa användningen av gröna och blå toner och enkla bakgrunder vilket sätter fokus på karaktärerna och deras handling.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Titel

Utgivningstid

Sidantal

113

Språk

Översättare

Titel

Första publikation

ja

Språk