Var är bus-Alfons

Typ

bilderböcker
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Alfons är stor och ska börja skolan i morgon. Men varför är han så tyst och spak? Och inte glad och busig som han brukar? Alfons är inte den enda som är rädd, nyfiken och orolig inför skolstarten. Till och med fröken känner magpirret...
Boken utkom första gången 1982. 3-6 år.
Bus-Alfons ska bli skolpojke och inför det stora och främmande blir Alfons helt förändrad. Hans vanliga jag är som bortblåst. Pappa behöver inte ens vara sträng och det är bekymmersamt. Då hjälper det att tänka på alla andra 7-åringar i huset och i hela landet, de som också ska börja skolan. Första skoldagen kommer med pirr i magen som försvinner när fröken berättar en hemlighet för barnen. Och sen är allt som vanligt, fast Alfons är skolpojke. Texten talar på sitt tydliga sätt om hur oro och rädsla kan kännas för ett barn. Det har hänt en del sen första upplagan. Nu har de allra flesta barn en skolstart som bygger vidare på tiden i förskola och förskoleklass. Men upplevelsen är applicerbar för den som är nyinflyttad, nybörjare i fotbollsklubben etc. Illustrationerna är tidlösa i form av collage med stora färgsjok i behagliga färger med tecknade figurer och detaljer. (Ursula Wilhsson / BTJ)

Ämnen och teman

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

30

Språk