Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

En sekund i taget

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning


Det börjar med att Hedvig springer. Hon flyr, även om det inte längre finns någon att fly undan. Alla är nämligen döda, hennes mamma, pappa och lillebror Ludvig. De har dött av en oförklarlig feber som tagit livet av alla. Hedvig hittar inte en enda levande människa någonstans. Allt är dött, ingen elektricitet, inga ljud, totalt mörker. Hedvig packar det nödvändigaste och flyr. Ut i skogen, bort, bort. Hon vet att det finns en lantbruksskola i närheten och dit tar hon sig. Det handlar om att överleva. Hedvig är inte typen som gör upp eld med pinnar eller hittar vatten med hjälp av slagträ. För att inte tala om att mjölka kor, djuren har nämligen överlevt. Hon tar böcker från bibban, läser och lär sig så småningom. En dag upptäcker hon fotspår i leran på gården.
En moderniserad, dystopisk robinsonad. Men det handlar inte bara om att överleva och klara livhanken. Vi får också ta del av Hedvigs liv, tankar och känslor. Och fastän det är en hemsk tanke att vara ensam i hela världen, är det inte helt problemfritt att vara två heller. Eller finns det ännu flera överlevande?
Catharina / Sidospår


"Jag flyr, springer nerför trapporna fast det inte finns någon som skulle kunna jaga mig.

Det finns faktiskt ingen. Alla är döda.

Mamma är död. Pappa är död. Min lillebror Ludvig är död. Och förmodligen alla andra också.

Elektriciteten är borta och det är så mörkt i trapphuset att jag inte ser var jag sätter fötterna, men jag springer ändå, bort. Stegen ekar mot väggarna. Ditt fel, ekar de. Ditt fel. Nej, stanna."

Så börjar Sofia Nordins tredje ungdomsroman. En gripande, otäck och väldigt intressant berättelse om Hedvig, vars hela familj dött i en mystisk feber. Hon lämnar lägenheten, vet inte om det finns några fler människor kvar i världen eller om hon är helt ensam kvar. På gatorna ligger det döda människor överallt, det är alldeles tyst. Hon cyklar till skolan, går till förrådet med friluftssaker, packar ner så mycket hon kan. Men vart ska hon ta vägen? Hon kommer på att skolan har en undervisningsgård med djur en bit utanför stan, dit beger hon sig. Och där bygger hon långsamt upp en tillvaro: hon lär sig elda i spisen, mjölka korna, och efter ett tag känns plötsligt allting ganska som vanligt. Även om skuldkänslorna över att ha lämnat sin familj, över att vara ensam kvar, är ständigt närvarande. Det går inte att tänka på. Det går inte heller att inte tänka på. Och hur ser framtiden ut, den långa raden av ensamma dagar? Det blir inte riktigt så illa som Hedvig först trott, en dag kommer en tjej till gården. Hon trodde också hon var ensam kvar. Tillsammans försöker de skapa en tillvaro mitt i den stora ovissheten. Ska det vara så här resten av livet?

En dystopisk berättelse som berör och engagerar.

12-15 år.
Hedvigs hela familj har dött i en mystisk feber. När hon lämnar lägenheten ligger det döda människor överallt. Finns det några människor kvar i världen? Hedvig tar sig till skolans undervisningsgård där hon långsamt bygger upp en tillvaro - hon lär sig elda i spisen och mjölka korna. En dag kommer en tjej till gården.

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Originalspråk

Textutdrag

Jag flyr, springer nerför trapporna fast det inte finns någon som skulle kunna jaga mig.
Det finns faktiskt ingen. Alla är döda.
Mamma är död. Pappa är död. Min lillebror Ludvig är död. Och förmodligen alla andra också.
Elektriciteten är borta och det är så mörkt i trapphuset att jag inte ser var jag sätter fötterna, men jag springer ändå, bort. Stegen ekar mot väggarna. Ditt fel, ekar de. Ditt fel. Nej, stanna.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

193

Språk