Vi leker att du är en katt

Typ

bilderböcker
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Vad händer när barnen får leka i fred? Här är det tre syskon som stänger barnkammardörren om sig. Storasyster och Mellanbarnet drar med sig Lillebror in i en slingrande, vindlande lek bortom tid och rum.
Allt som är intressant ur det lilla barnets perspektiv prövas i leken. Olyckor och eldsvådor, att leka sjuksköterska, hittebarn, veterinär, prins och katt. Rollerna fördelas raskt, Lillebror måste alltid vara den systrarna bestämmer att han ska vara. Ena stunden handlar det om ömsint omhändertagande, nästa blir behandlingen mer brysk. Men allt är ändå bara på låtsas och när lillebror vägrar att vara dumma prinsen mer är leken slut. De blir vanliga barn igen och går ut i köket där en riktig mamma och pappa sitter och äter en alldeles vanlig frukost.

Den infallsrika texten illustreras på ett härligt innovativt sätt: serieformen åskådliggör de snabba rollfördelningarna och de glidande övergångarna mellan lek och verklighet, medan stora helsidesbilder visar barnen djupt inne i sin lek. Författaren, som inte längre lever, får inte uppleva hur fantastisk denna bok blev till slut efter många års arbete. Men det får vi! Många barn och deras vuxna kommer att känna igen sig i och glädjas åt denna vilda och roliga berättelse, som tar barn och barns lek på fullaste allvar.

Charlotte Ramel har illustrerat mängder av barnböcker - bl.a. av giganter som Lennart Hellsing, Barbro Lindgren och Ulf Stark - och hittar ständigt nya uttryckssätt. Helena Dahlbäck kallades för en ”glädjeskrivare” när hon fick Nils Holgersson-plaketten 1995. Hon hann skriva ett tjugofemtal barnböcker som främst skildrade vardagslivets inre dramatik på ett ”mitt-i-prick-språk”.

Personer, aktörer

Tidpunkt för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

44

Språk

Översättare

Illustratör

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

48

Språk

Illustratör