Ingen rövare finns i skogen

Typ

bilderböcker
sagor
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Ingen rövare finns i skogen är en snudd på klassisk berättelse idag. Det är en lika spännande som rolig historia, med pojken Peter, dockan Mimmi, Fiolito - rövarhövdingen, vars fyrtio rövare lyder hans minsta vink - i huvudrollerna.

Berättelsen utspelar sig i dockskåpet hos Mimmi, dit hon hämtar Peter för att visa att det visst finns rövare i skogen utanför. De planerar att stjäla hennes "pärlor av oskattbart värde".
När de fyrtio rövarna staplar upp sig under fönstret, med Fiolito överst, kan han lätt ta sig in i huset. Fast Mimmi låser dörren till rummet och sätter möbler framför, kan han trycka upp den och utmana Peter på en svärdsstrid. Peter blir besegrad och Fiolito kan snoka upp de åtråvärda pärlorna och försvinna med sina fyrtio rövare i skogen. Men det fina i kråksången är att det pärlhalsband han rövade med sig var en förfalskning. Det riktiga - av pärlor av oskattbart värde - har Mimmi gömt på ett alldeles rövarsäkert ställe.

Ingen rövare finns i skogen ingick från början i sagosamlingen Nils Karlsson-Pyssling, första gången utgiven 1949. Astrid Lindgren dramatiserade även sagan för Vår Teater och den har därefter spelats som teaterpjäs på oändligt många scener i Sverige och i utlandet och även filmats flera gånger.
Av Astrid Lindgren och Ilon Wikland finns tidigare fjorton bilderböcker, den första var Kajsa Kavat hjälper mormor, som kom ut 1958.
Initiativet till denna nya, alldeles fantastiska bilderboksversion av Ingen rövare finns i skogen kommer från Ilon Wikland själv, som är oerhört fascinerad av sagan. Hon har skapat en rolig och magnifik svit med förtätade magiska bilder.
"Jag har sagan i mig. Alla bilder jag behöver finns i Astrids text", säger Ilon blygsamt. Tillsammans har de två just skapat ännu en barnboksklassiker.

(Rabén & Sjögren)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

51

Språk

Illustratör

Lisätietoja

Texten ur förf:s: Nils Karlsson-Pyssling, 1949

Utgivningstid

Sidantal

49

Förlag

Språk

Översättare

Illustratör

Ingår i samlingsverket

Utgivningstid

Språk

Ingår i samlingsverket

Utgivningstid

Språk

Ingår i samlingsverket