Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Den envise Keraban, eller, Svarta havet runt på 45 dagar

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

En ny roman av Jules Verne? Jo -- ny på svenska. Den handlar om hur "gammalturken" herr Keraban, tobaksgrossist i 1880-talets KonstantinopeI, blir rasande på regeringen och beslutar sig för att skattestrejka. En dag då han skall ta roddslupen hem över Bosporen från Galata i väst till Skutari i öst tillsammans med sina gäster, den holländske affärsbekanten van Mitten och den nyförlovade brorsonen Ahmet, och affärsmännens båda betjänter, krävs han på en skatt -- vi skulle säga moms -- som staten just har infört på roddtransporterna.. Beloppet är en bagatell, men Keraban, som hatar den moderna tidens nymodigheter, såsom järnvägar, ångbåtar och statliga skatter, blir ursinnig. Han beslutar att istället för roddslupen över Bosporen ta hästskjutsen landvägen till Skutari, dvs. runt hela Svarta Havet! Trots reskamraternas invändningar och mot till synes omöjliga odds fullföljer han sitt beslut.

Boken innehåller 94 träsnittsillustrationer i svartvitt av L. Benett. Se illustrationerna!!
Lika modernt progressiv som Phileas Fogg är i "Jorden runt på 80 dagar", lika benhårt konservativ är Keraban, men lika envist genomför båda sina projekt. Jules Verne skildrar sin hjälte med sympati och humor -- till skillnad från det vanliga i europeiska romaner är det inte västerlänningen som är bokens hjälte utan österlänningen, turken.

Spänning, romantik, komik: Jules Verne i högform har skrivit en gammal god äventyrsfilm, där läsarens fantasi får hjälp av bokens mer än 90 träsnittsillustrationer.

(Alhambra)

Huvudpersoner

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk