Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Flyktfåglar

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Baksidestext:
Gripande roman om tre unga människor i andra världskrigets Lettland

Anna känner hur marken vibrerar när milismännen passerar hallonsnåret där hon gömmer sig. Det är gryning den 14 juni 1941, dagen då Sovjet deporterar tiotusentals balter till läger i öst. Anna och hennes familj lyckas undkomma och flyr till en släktgård i byn Kaltene vid Rigabuktens strand.
I skuggan av kriget tillbringar Anna, Aleks och Vilma sina sista barndomssomrar i byn. Anna njuter av friheten vid havet och svärmar på ett oskyldigt vis för grannpojken Aleks. Hennes kusin Vilma, naturbarnet med strupen full av sång, upplever däremot kärleken på riktigt. Sexton år gammal träffar hon läkarstudenten Valdis, och fastän de är så unga är de övertygade om att deras kärlek kommer att vara för evigt.
Livet är förhållandevis idylliskt trots det pågående kriget och dess vedermödor, men sommaren 1944 förändras allt. Stalins trupper driver bort tyskarna och ockuperar återigen Lettland. De tre ungdomarna skingras.
Annas familj flyr i en öppen båt över havet till Sverige och bygger upp ett nytt liv i väntan på att de ska kunna återvända till hemlandet.
Aleks blir enrollerad i tyska armén endast arton år gammal. Efter år i krigsfånge- och flyktingläger lyckas han slutligen ta sig till Sverige där han upptäcker att Anna inte längre är den lilla taniga grannflicka han minns.
Vilma gifter sig med Valdis, föder en dotter och stannar i Lettland för att vara närmare sin man vid fronten. Ett ödesdigert beslut som efter kriget leder dem ända till Sibirien där de skiljs åt. Vilma kämpar under omänskliga förhållanden för sin och sina barns överlevnad. Det är först när hon möter pälsjägaren Sergej som livet blir lättare. Rent av lyckligt. Men en dag, strax efter att hon och Sergej fått en dotter, står Valdis utanför deras dörr ...

Flyktfåglar är en spännande historisk roman, fylld av kärlek, dramatik och kamp för överlevnad. Dessutom en efterlängtad pusselbit i exilbalternas historia med anknytning till Sverige.

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Konkreta platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

391

Förlag

Språk