Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Tills skulderbladen blivit vingar

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Fija är sju år när sociala myndigheter knackar på dörren till hennes styvfars lägenhet. Som så många gånger tidigare har Fijas mamma stuckit nån annanstans. Tillsammans med sina tre småsyskon packas Fija in i en bil och körs bort av soc-farbrorn och en kvinnlig polis. In i bilen tränger sig också Knuff. Knuff är Fijas allra bästa kompis och bundsförvant, även om Knuff kanske bara finns i Fijas värld.
Nu börjar en ny tid i Fija och småsyskonens liv, en tid skjutsas från fosterhem till fosterhem. Och det som en räddning från det fruktansvärda kaoset hemma visar sig vara nya helveten. För fosterhemmen är inga paradis, långt långt därifrån. Fija och Knuff hittar på hyss och lever rövare men när nya händer sträcker sig efter Fija, när nya händer slår, pillar och gräver, då kan inte ens Knuff skydda henne. Men Knuff kan blåsa på Fijas rygg så att skulderbladen blir till vingar och Fija kan flyga bort från det hemska.
Fija är en liten flicka som aldrig ger upp. För hur plågsamt livet än var hemma hos styvpappan och mamman är det ändå dit hon längtar. Av alla helveten väljer hon ändå hemmet och mamma.

Tills skulderbladen blir vingar är en roman med självbiografiska inslag om en obegripligt upprörande barndom. Det är en plågsamt drabbande roman om en flickas ofattbara styrka och okuvliga kärlek till sin mamma. (baksidestext)

Ämnen och teman

Huvudpersoner

Originalspråk

Textutdrag

Väskorna står packade och klara i en rad framför ytterdörren.
Golvet är solkigt av alla uteblivna städdagar. Smutsen är så ingrodd att parkettgolvet ser grått ut. Mina syskon sitter framför teven med hängande läppar. De tittar på video. Jag går fram och tillbaka i lägenheten. Genom hallen in i köket. Via vardagsrummet och alla sovrum. Tillbaka till hallen. Genom köket och runt, runt. Fram och tillbaka. Kan inte stå stilla.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

290

Språk

Lisätietoja

På skyddsomslaget även: Roman