Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Kranielådan

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Hon kallade sig själv jag-1, det fanns fyra till. Om de bara hade yttrat sig en åt gången hade hon lätt kunnat leva lyckligt med dem, men det var alltid flera samtidigt: jag-2, som vill bryta upp och gå någon annanstans, som vill dansa och dricka för mycket vin och röka för många cigarretter och prata tills siste man segnar ner; jag-3, som alltid skickar iväg kroppen på straffexerciser, kurer, kliniker, fotvård, tandrensningar, vill göra apelsinhud till persikohy igen, men vet att ingenting gör någon nytta och att det bara går åt ett håll; jag-4, som vill stanna och få ut det bästa av det och göra sitt yttersta och aldrig säga elaka saker högt; jag-5, som står för musiken: det stilla ljudet av gnisslande tänder.

Vem var det översta jaget, hur kunde hon vara säker på att det var hon och inte jag-5? Var hon bara den som hushöll åt dem och höll ihop dem, deras skrikande och tjatande mamma? Någon kallade det tänkande eller själens stilla samtal med sig själv, men stilla var det inte.

Kranielådan är ett centralt verk i Christina Hesselholdts författarskap. Här blir vi presenterade för de olika ”jag” som alla finns inuti Agneta – i hennes kranielåda. De diskuterar med varandra, kommer med olika impulser. Ibland önskar Agneta att alla rösterna skulle tystna.

(Kabusa Böcker)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

134

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk