Innan tuppen gal

Typ

novellsamlingar

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Paveses erfarenheter under och efter andra världskriget utgör den yttre ramen för händelserna i Innan tuppen gal (Prima che il gallo canti, 1949), som består av två längre noveller, »Huset på kullen« och »Fängelset«. Här är kriget närvarande inte bara som ett yttre skeende huvudpersonerna befinner sig i, utan framför allt som ett tillstånd, vars villkor skär in i människorna och avgör deras öden, vilka de är och vilka de blir.

Cesare Pavese (1908-1950) är en av Italiens viktigaste moderna författare. Han föddes i Piemonte, rörde sig under det andra världskriget i antifascistiska kretsar och dömdes 1935 till exil i Kalabrien.

Med Ervin Rosenbergs översättning av Innan tuppen gal aktualiserar Modernista ett centralt europeiskt författarskap som tidigare endast varit tillgängligt för svenska läsare i en mycket begränsad omfattning.

(Modernista/Adlibris)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

281

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja