Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Elefantin matka

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Ar 1551 gav Portugals kung Joao III en ovanlig brollopsgava till den osterrikiske arkehertigen Maximilian: en elefant vid namn Solomon eller Suleiman. Denna elefants resa fran Lissabon till Wien sags och uppmarksammades av bade forskare, historiker och vanligt folk. Utifran detta material har Jose Saramago skrivit en roman som kallats en triumf over sprak, fantasi och humor (El Pais).

Solomon och hans skotare Subhro befinner sig forst i dalig kondition, bortglomda i ett horn av palatsets agor. Men i och med iden med brollopsgavan forandras deras tillvaro drastiskt de tvattas, far vackra klader, och paborjar resan for att mota arkehertigen i spanska Valladolid. Tillsammans med arkehertigen, hans nya fru och en kunglig vakt korsar de en kontinent sondrad av reformationen och inbordeskrig. De reser genom stader i norra Italien, tar sig igenom Alperna med hotande dodsstup, de seglar over Medelhavet och floden Inn och kommer slutligen fram till Osterrike. I sin sed- vanliga, oefterharmliga stil har Saramago skrivit en berattelse om aventyr och vanskap.

Den portugisiske forfattaren Jose Saramago (19222010) har av litteraturforskaren Harold Bloom beskrivits som en permanent del av den vasterlandska kanon. Saramago vaxte upp i en lantbrukarfamilj utanfor Lissabon och utbildade sig forst till mekaniker. Via forlagsbranschen och journalistiken blev han senare forfattare och fick sitt internationella genombrott med den historiska karleksromanen Baltasar och Blimunda, som kom ut 1982. Saramagos ofta allegoriska romaner praglas av en stark berattarlust och en formaga att levandegora historien. Nar han 1998 tilldelades Nobelpriset i litteratur var det for att han med liknelser burna av fantasi, medkansla och ironi standigt pa nytt gor en undflyende verklighet gripbar.

Huvudpersoner

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

225

Förlag

Språk

Översättare