Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Underbarn

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Det är Berlinmurens, president Kennedys och Jurij Gagarins år. Finn bor ensam med sin mamma i höghusen på Årsvoll i Oslo. Livet är omtumlande, tryggt och betongsocialdemokratiskt.

Finn är en skötsam pojke som alltid är noga med att följa alla regler. Men hos modern, som i hans ögon alltid stått för trygghet och balans, börjar han en dag se märkliga tecken på svaghet. Det är som om allt inte är under kontroll. Så en dag kliver Finns halvsyster Linda av bussen och bär på en "kärnvapenladdning i en ljusblå väska".

Med Underbarn har Roy Jacobsen skrivit en barndomsskildring som mötts av hänförda läsare och kritiker. Många har talat om hans starkaste bok hittills. Underbarn har flera beröringspunkter med hans stora genombrott Segerherrarna, för vilken han fick det svenska Ivar Lo-priset 1994.

(Norstedt)

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Det började med att morsan och jag skulle rusta upp. Det vill säga, jag målade den nedersta delen av väggen, eftersom jag var rätt kortväxt, det var rena råslitet, medan hon stod på en köksstol och koncentrerade sig på det som hörde hemma närmast taket. Antagligen skulle det ta flera mpnader att få en enda vägg färdig. Men en kväll kom fru Syversen i och tittade på vårt verk, la armarna i kors över det väldiga klänningsbröstet och sa:
- Du skulle inte prova med tapeter, då?
- Tapeter?
- Ja, följ med in.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

272

Förlag

Språk

Utgivningstid

Sidantal

251

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk