Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Aisha : de troendes moder

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Baksidestext:
En häpnadsväckande debutroman som berättar historien om islams tillkomst ur en ung kvinnas perspektiv. Hennes namn är Aisha och hon är profeten Muhammeds tolfte och yngsta hustru.

I ett slag förändras Aishas barndomsvärld när hon gifts bort med den betydligt äldre Muhammed, en visionär som hävdar att han är Guds profet och som på kort tid förändrar den kända världen genom sin starka gudstro, islam. Aishas framåtanda och skarpa intellekt gör henne snabbt till Muhammeds favorithustru.

Aisha råkar illa ut när hon går vilse i en ökenstorm och räddas av en ung soldat. Ryktet sprids snabbt med ökenvinden och gör gällande att hon och soldaten haft ett kärleksförhållande. Därmed riskerar Aisha att dömas till döden som äktenskapsbryterska.

Maken Muhammed får en uppenbarelse och blir varse hennes oskuld, och Aisha kan räddas. Men Aisha är grundligt sårad av det faktum att hennes man behövde hjälp av himlen för att tro på hennes ord. Hon fortsätter att utmärka sig på olika sätt, inte minst på slagfältet när deras bosättning i Medina attackeras, då hon spelar en avgörande roll och sätter sig i respekt hos de troende. Muslimernas skara växer där Muhammeds religiösa rörelse drar fram över den arabiska öknen, och enar de stammar som krigat med varandra. Slutligen erövras också den heliga staden Mekka, men kort därefter blir Muhammed sjuk och dör.

Den nittonåriga änkan Aisha blir Kalifens rådgivare, stiftar lagar och kämpar för kvinnornas rättigheter. Hon blir en läromästare och till sist krigare och befälhavare - den mest inflytelserika kvinnan i Mellanöstern.

Aisha - de troendes moder är en storslagen och fängslande historisk roman som porträtterar en färgstark muslimsk kvinna som genom sin dådkraft var med om att skapa en världsreligion - och historia.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

597

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk