Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Ottos liv

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

En gammal författare står i sin skrivarlägenhet i Mejlans och tittar på björken utanför. Årstiderna växlar, han drömmer erotiska drömmar, han blir förälskad i sin granne Tuula, han skriver. Minnen från hans liv dyker upp: föräldrarna, hans tid som politiker, hans hjärtinfarkt.

Världen tränger sig på i braskande tidningsrubriker: dödsskjutningar vid McDonalds i Borgå, terrorbombningar i Moskva, världsmästarskap i bastubad i Heinola som slutar med att ryssen dog och finnen hamnade i koma. Han går på bio, han spelar på casino, han läser Lars Noréns dagböcker. "Otto märkte att han glidit in i sin egen verklighet av fantasier och spekulation. Viljan till inlevelse var hans styrka, inlevelsens gränslöshet hans svaghet."

Mycket är bekant i Claes Anderssons samtidsroman, inte minst för att den står verkliga händelser så nära. Men bättre prosa har han aldrig skrivit.

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Ämnesordskedjor

Originalspråk

Textutdrag

Jag skriver mig en framtid. Jag skriver mig genom den dystra vintern, genom snögloppen och halkan, genom fukten och kylan, blåsten och stormarna. Jag skriver bort mitt tungsinne och min usla prognos. Jag skriver mig igenom väggen mellan varande och upphörande. Jag skriver mig in i kärleken. Jag skriver mig in i kärlekens famn. Mot sin vana fann Otto glädje i att börja sina meningar med ett jag. Jag skriver mig in i mina barnbarns liv och drömmar. Jag skriver.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

240

Förlag

Språk

Översättare

Undertitel

en samtidsroman

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

238

Språk