Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Tiggaren och haren

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Romen Vatanescu önskar ett nytt liv åt sig själv och ett par dobbskor åt sin pojke. Resan mot kylans och mörkrets land börjar. Där skall han bli tiggare. Vatanescu är bekant med Finland efter att läst Arto Paasilinnas böcker men för den som står på knä på kall asfalt ter sig landet annorlunda än det som han läst om. Tiggaren och haren(Kerjäläinen ja jänis) är en snabbfotad och varmhjärtad satir om Finland och Europa, om rika och fattiga, allmosor, ideologier och nåden.
Tiggaren och haren är en varm satir om Finland och Europa, rika och fattiga, ideologier och barmhärighet. Boken kan även läsas som en litterär bugning riktad åt Arto Paasilinna.

Tiggaren Vatanescu bestämmer sig en dag för att bryta upp från ett hungrigt och hopplöst liv i den rumänska slummen. Hans chef, Jegor Kugar, är minst sagt missnöjd med detta och det hela växer till en stor konflikt där Vatanescu till slut måste fly hals över huvud.

Samtidigt tvingas en hare lämna sin hemvist i en park i Helsingfors. På väg norröver möts haren och Vatanescu under en gatlyktas sken och tillsammans ger de sig av på en halsbrytande färd genom Finland. Under sin resa hamnar de på en intensivvårdsavdelning, de får assistera en trollerikonstnär på ett nattåg och riskerar vid ett tillfälle att bli tigermat. Sedan gör Haren och Vatanescu karriär som bärplockare i Lappland, vilket så småningom leder fram till att de plötsligt befinner sig i Finlands politiska maktcentrum.

(Brombergs)

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

263

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

327

Språk

Utgivningstid

Sidantal

224

Språk

Översättare