Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Sågspån och eld

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Om jag inte haft kostkarlarna. Då hade Sirkka kunnat bo hos oss, sluppit att bo på fattighuset. Men det går inte, för kostkarlarna. Ingen vill gå kostgång där det finns en lungsjuk. Om jag slutade med kostkarlarna, blev spånkäring igen. Då skulle pappa och jag aldrig få varm mat, skulle vi orka ändå? Inte skulle vi kunna gå kostgång själva, då skulle hela min avlöning ätas upp. Men för att hjälpa Sirkka. Vem är jag som offrar en vän för varm mat? Bricken på Svartvik fyller 20 år i sommar. Hon kommer aldrig att bli som alla de andra med sin halva hand, men arbete gör en till en riktig människa, och med kostkarlarna och deras aptit har hon arbete så att det räcker. Då hörs ett rykte på sågverket: Natan, han som gav sig av i vredesmod för ett par år sedan - han har kommit tillbaka!
Sågspån och eld är den tredje fristående delen i trilogin om Bricken Eriksson på sågverket i Sundsvall.

Personer, aktörer

Platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Det är ännu ljust ute fastän eftermiddagskaffet är urdrucket. Ett blånande ljus fyller fönstrets rutor. Blicken dras dit, kroppen samlar sig kring minnena av snösmältningsdoft och krasig isskorpa på dagsmejans pölar. Innan jag stökar av bordet går jag fram och öppnar fönstret, drar in söndagsluften, luften utan pannhusrök, och där, där är det stråket jag vädrar efter, snösmältningsdoften.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

roman

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

367

Språk