Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Sånt jag berättar för Allah

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Jbara, en 16-årig herdeflicka i de norafrikanska bergen, säljer sig för en bägare av sin älsklingsyoghurt. För Allah, hennes ende förtrogne i en värld som inte vill veta av henne, berättar ho nom sitt liv, om eländet och föraktet. Vem skulle annars vilja lyssna på en fattig och förvirrad tjej? En dag ramlar en rosa resväska med ett minst sagt spännande innehåll ner från en förbipasserande buss. Jbara hittar den och innehållet gör att världen nu ligger öppen för henne. När hon förkastas av sin familj på grund av den oundvikliga graviditeten lämnar hon byn. Jbara föder sitt barn i ensamhet en natt på en ödetomt i staden hon hamnat i. Hon klipper av nävelsträngen och går sin väg utan att vända sig om, medan barnets skrik hörs allt svagare. Sånt jag berättar för Allah är en febrigt framförd monolog, buren av ett raseri som inte går att hålla tillbaka, som golden och humorn för ännu vassare. Det är ett skarpt och rått vittnesmål om kvinnoförtryck, men framför allt ett porträtt av en ung kvinna som är fast besluten att finnas till på egen hand och som aldrig kommer att underkasta sig.

Ämnen och teman

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

Textutdrag

Tafafilt är döden och ändå föddes jag där. Jag heter Jbara. Det sägs att jag är väldigt vacker men att jag inte vet om det. Som om jag brydde mig. Jag är fattig och jag bor i världens rövhål. Med min pappa, min mamma, mina fyra bröder och mina tre systrar.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

150

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk