Havet

Typ

essäer, samlingar
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

I essäerna Katastrofen, Under ytan, Labyrinten och Ensamheten tar författaren Monika Fagerholm och journalisten Martin Johnson oss till havets närhet. Till det vilda, vågade som dröm och skräck och längtan - men också konkret: Östersjön, som av mänsklig inverkan håller på att dö. Historia och vetenskap, intervjuer och reportage blandas med eget och djupt personligt, fakta och fiktion. Med finns Göran Sonnevi som skrev dikteposet Oceanen, Inger Alfvén som skrev S/Y Glädjen och seglade runt jorden med sin familj. Möt Tomas och Monika Tranströmer på Runmarö, resenären Kristian Petri och den tyska kartografen Judith Schalansky. Läs också om swimmingpoolens historia, och alla dessa konstnärer, besatta av simning och av vatten. Som poeten Shelley, som hur han än försökte ändå aldrig lärde sig att simma.
"Havet är verkligheten" säger världsomseglaren Sven Yrvind, som nu över sjuttio år gammal seglar upp genom Nordsjön. Han ska runda Island och Polcirkeln. "Där uppe är det kallt och djävligt, vet du."
Boken är baserad på en programserie i Sveriges Radio.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Titel

Undertitel

fyra lyriska essäer

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

172

Språk

Översättare

Titel

Utgivningstid

Sidantal

169

Språk