Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Fallvatten

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Hans stora genombrottsroman Populärmusik från Vittula vann Augustpriset och sålde en miljon exemplar. Sedan dess har Mikael Niemi skrivit flera romaner i olika genrer, och nu är han tillbaka med en bred och dramatisk berättelse från Norrbotten.

Långt uppe mot norska gränsen ligger vattenmagasinen i Lule älv på rad efter varandra, kraftverkens enorma reservoarer: Akkajaure, Stora Sjöfallet, Stora Lulevattnet. Efter en period av intensivt regn händer det ofattbara: dammarna brister, plötsligt reser sig en grå vägg och enorma krafter släpps lösa. I Fallvatten följer vi en handfull människor som drabbas. Deras värld sveps iväg och krossas av en flodvåg som inte borde finnas. Här finns den urbane samen som kör sport-Saaben för sitt liv samtidigt som tsunamin växer i bakrutan. Här är den självmordsbenägne helikopterpiloten som söker döden mot berget men kommer att flyga ikapp med fallvattnet, hans gravida dotter och förlupna hustru, den utbrända lärarinnan och kraftverksarbetaren som äntligen får chansen att visa fruntimren vem som är starkast. Deras öden flätas samman i den desperata kampen mot katastrofen. Längs sin väg mot havet kommer vattenväggen inte bara att förändra landskapet för alltid, människornas liv blir aldrig detsamma i den mån de överlever.

Fallvatten är något så ovanligt som en svensk katastrofroman. Den utspelar sig under en enda, ödesdiger dag i Norrbottens skogsland, med ett tempo och en intensitet som tar andan ur sin läsare. De mångfasetterade karaktärerna flyr förtvivlat längs boksidorna, jagade av det obegripliga, på ett språk och med en känsla av yppersta klass.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

275

Språk

Utgivningstid

Sidantal

298

Förlag

Språk

Översättare