Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Sällsamma stjärnor stirrar mot Jorden

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Berlin i mitten av 70-talet. En delad och fångad stad som lockar en ung skådespelerska från Istanbul, tyngd av minnena från militärdiktaturen i hemlandet men med en stor dröm: att fördjupa sig i Bertolt Brechts teaterkonst på Volksbühne i Östberlin. Hon lämnar kollektivet i västberlinska Kreuzberg för att resa genom gränspassagerna och förbi muren till teatern i öst för att arbeta med bland andra Heiner Müller.

Med Sällsamma stjärnor stirrar mot jorden introduceras Emine Sevgi Özdamar på svenska och tecknar självbiografiskt ett intensivt, färgstarkt och kanske det mest klarsynta porträttet någonsin av det Berlin som allt färre minns och förknippar med staden. Det är berättelsen om kollektivkompisarna i väst och dess östra vänner i Pan- kow, de turkiska invandrarna i Kreuzberg, de politiska händelserna under den ”tyska hösten”, små och stora kärlekshistorier och framförallt kärleken till teatern, som för henne tillbaka till livet.

SR Kulturnytt sammanfattade och slukade romanen: “Det här är en beskrivning av Berlin, innan muren föll och allt blev hypat. Det är som att göra en tidsresa och jag kan knappt bärga mig. Det känns som ett oavbrutet återseende och jag sträckläser boken igenom.”

(Rámus)

Personer, aktörer

Platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

Wedding-Pankow 1976-77

Utgivningstid

Sidantal

247

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk