Letar du efter något att läsa? Hitta intressanta författare, böcker och nya läsupplevelser på Boksampo.fi.
Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Blattejävlar

Typ
romaner
Upphovsman
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.
Beskrivning
Varför suger slovenska snutar? Varför har langare hundar? Varför sitter blattarna i bänkarna längst bak? Varför vet säkerhetspolisen allt? Varför snackar inte blattar om sex? Varför är blattebrudar så jävla jobbiga?

Det är Marko Đorđić som ställer och ger svar på frågorna i Blattejävlar!, där vi får följa Markos liv bland kroatiska, bosniska och serbiska invandrare i Ljubljanaförorten Fužine. Underhållande och med ett rasande driv skriver Goran Vojnović Markos lakoniska iakttagelser. Hopplösheten och drömmarna blandas med kriminalitet, sport, droger, bilar, likheter och olikheter, de kulturella skillnaderna. Att alltid betraktas som någon annan och känslan att det du kan lyckas med när samhället redan satt sig till doms över dig är på basketplanen eller att tända eld på sophuset i bostadsområdet.

(Rámus)

"Alla länder har sina blattar", har författaren Goran Vojnovic sagt och händelserna och ämnena i boken känns igen från diskussioner och problem även i Sverige, exempelvis refererade Per Wirtén till Blattejävlar! i samband med Husbykravallarna. Det har också uttryckte att boken är som Zlatans självbiografi om det hade gått galet för Zlatan och han inte hade blivit fotbollsproffs. Det bör dock tilläggas att Vojnovic är roligare, en humor som dock inte alla lyckats uppfatta. När boken först utkom anmäldes Vojnovic för förtal av den slovenska polisen, som boken driver hejdlöst med och vars slentrianmässiga misshandel av invandrade också beskrivs.

Goran Vojnovic är född 1980 i Ljubljana, där han också är bosatt. Han har studerat vid filmskolan i Ljubljana och har belönats med såväl Sarajevo filmfestivals kortfilmspris som nominerats till European Film Academy Short Film Award. 2010 hade hans första långfilm Piran/Pirano premiär och hösten 2013 går också Vojnovics filmatisering av Blattejävlar! upp på biograferna.

Vojnovic delar den judiska humorns stora sinne för att driva med den egna gruppen, en sorts självförakt i skrattspegel som väldigt effektivt slår undan all moralism.

- Aftonbladet

En viktig berättelse från samhällets utkant.

- SR Kulturnytt

Vojnovic har lyckats skapa en oerhört stark text, en generationsroman om man så vill, med ett sällsynt driv och en grovkornig humor.

- Helsingborgs Dagblad

En alldeles lysande bok glimrande översatt från slovenskan ... Tempot är rasande snabbt, det är våldsamt, vulgärt och humoristiskt.

- Kjell-Albin Abrahamsson

Jag vill inte skratta så mycket som jag gör. Att läsa det här gör egentligen för ont för att det ska vara roligt. Smärtan i att vara blatte, utanför, under, föraktad både av andra och av sig själv, lyckas Vojnovic förmedla så den känns i själen och i skinnet.

- Sydsvenskan

Arg och illusionslös som Holden Caufield.

- SvD

En lysande skildring av hur en 'blatteidentitet' formas av yttre och inre tryck, av hur rasism och etniskt hat och förakt internaliseras av den som utsätts för de, och hur detta kan få väldig sprängkraft.
Ämnen och teman
Huvudpersoner
Platser för händelserna
Konkreta platser för händelserna
Originalspråk
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.
utgivningar
Utgivningstid
Sidantal
234
Förlag
Språk
Översättare
Muu tekijä
Första publikation
ja
Språk