Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Kurt Cobain finns inte mer

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Alex och Lovis träffas helt i början av gymnasiet år 1992. Det säger liksom lite klick. De förstår varann totalt, är riktiga själsfränder. Det är vänskap och själarnas sympati, inte kärlek. Deras vänskap är något utöver det vanliga, en egen liten värld där de gör allting tillsammans. Lovis kommer aldrig ändå riktigt nära, det är någonting med Alex som hon inte kommer åt. Alex är karismatisk, men svår. Han är homosexuell, men hans kärleksliv är inte något att hurra för. Han sällskapar en tid med Roger och bor ihop med Michel, ganska olyckliga historier. Lovis blir ihop med Magnus, de har band ihop med några andra och Alex är med och säljer biljetter och t-skjortor.
Alex bor hos Lovis och Magnus också ibland. Alex blir ändå bara mera och mera svår och nedstämd. Lovis gör vad hon kan, finns till för honom, men räcker det till?
Catharina / Sidospår


Det är 1992. Första skoldagen på gymnasiet och Lovis och Alex hittar varandra så som man bara gör när någon totalt förstår en för första gången. Båda älskar musik och de skapar sitt eget universum dit ingen annan släpps in. De bakar scones, pratar musik, fikar, hänger, pratar ännu mer musik och om hur världen borde vara.

Lovis startar ett band och Alex hjälper henne. De vill sparka in dörren till etablissemanget. Alex är så vacker att Lovis nästan dör. Hon nästan imploderar av kärlek-vänskap-kärlek-förtvivlan. Alex älskar Lovis också, men som vän. Han dras till killar. Men hur nära de än kommer varandra är det en del av Alex som förblir en gåta. Han är en magnet, han drar folk till sig, men han är också väldigt destruktiv. Till slut blir det ohanterbart. Vad gör man när den man älskar mest bara glider iväg i nedstämdhet och inte går att nå?

Oförställt och gripande gestaltar Hanna Jedvik den starkaste, finaste vänskapskärleken och det motsägelsefulla i att hur nära man än kommer varandra finns det alltid en värld dit man inte har tillträde. Liksom i debutromanen Snart är jag borta spelar musiken en stor roll. The Cure, Thåström, Bowie, Morrissey flimrar förbi. Nittiotalsikonen Kurt Cobain och hans framtida öde går som en röd tråd genom berättelsen.

(Rabén & Sjögren)

12-15 år.

Ämnen och teman

Platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

200

Språk