Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Jag har letat efter dig

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Det är tidigt 2000-tal. Ett år har gått sedan flygplansattackerna i New York och snart kommer man världen över att demonstrera mot invasionen av Irak. Det ligger en oro i luften, något kaotiskt. I Annika Anderssons liv borde ingenting vara kaotiskt. Hon har studerat ekonomi, lärt sig bygga sitt varumärke, är fem före fast anställning. Ändå infinner sig för första gången en känsla av tomhet. Kanske det är därför hon låter sig dras in till sällskapet i den trånga baren, där arabisk musik blandas med 50 Cent och Celine Dion. Medan kvällarna mörknar och den första snön faller kommer Annika dem allt närmare - framför allt Samim. Han som nästan alltid sitter ensam, som inte verkar ha någonstans att ta vägen. Under den långa vinter som följer finner Annika sig själv på platser hon aldrig kunnat ana. Framför Kauniit ja Rohkeat hos en sjubarnsfamilj i förorten. I en svarttaxi som blir stoppad av polisen. I en värld där unga pojkar med främlingspass jobbar dygnet runt med att baka pizza i Åbo och drömmer om att kunna resa tillbaka till Afghanistan, till Irak, till Tabestan. De kommer från kriget men freden vill inte infinna sig. Hur ska livet egentligen se ut för att man ska bli lycklig? Svenskfinlands första invandrarroman kan ibland i sin replikföring få en att tänka på Jonas Hassen Khemiri. Sara Razai visar stor känslighet i sitt sätt att beskriva sina personer, oberoende av om det handlar om Annika, Sandra, Ashraf och Samim i Åbo eller Annikas mamma och pappa i Kristinestad i Österbotten. Finland eller Tabestan - världen är en och den är nu.

Sara Razai (f. 1979 i Kristinestad) har studerat litteratur och engelska i Åbo och är utbildad modersmålslärare.

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Originalspråk

Textutdrag

Korta streck i blåbläck. De flög över pappret. Kort nattlinne. Stolen kall mot baken.
Ett öga fastnade på pappret, bara ett, det andra fick lång blond lugg över sig. Ögat blått. Förströdda försök att få lite själ i det där ena ögat.När jag vände upp ansiktet mot den mörka fönsterrutan syntes den långa ljusa luggen speglad i fönsterrutan med mörkret bakom. Det ena blåa ögat. Det blev inte mer än så. Det blev ingen lista på vilka mål jag skulle nå under året, hur jag skulle staka upp framtiden.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

200

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

160

Språk