Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Divergent

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning


I ett framtida Chicago finns fem falanger: De Ärliga, De osjälviska, De Lärda, De Fridfulla och De Tappra. Tanken är att man genom lämplighetstest och sitt eget val ska välja en falang och när alla gör det de är bäst på, så blir världen en bättre plats för alla. Beatrices föräldrar är Osjälviska, klädda i grått och tänker alltid på andra framom sig själva. Man ser sig inte heller i spegeln alltför ofta och är alltså på alla sätt osjälvisk. De Osjälviska styr ganska långt i samhället, just för att de anses vara bra på det eftersom de alltid tänker på andra. Så kommer tidpunkten då Beatrice och hennes bror Caleb ska testas och välja falang. Ofta väljer man den falang man är född i, men många är också falangbytare. Testet försiggår under lite scifi-artade former, med hjälp av serum som gör att man försätts i ett simuleringstillstånd. Tori som utför testet märker att Beatrice är divergent, dvs passar in i flera falanger. Beatrice väljer sedan De Tappra, Caleb De Lärda. Efter det följer initieringstiden, fylld av skräckfyllda upplevelser åtminstone för Beatrices del, som nu kallar sig Tris. Initieringsriterna hos De Tappra är ganska hemska, man ska visa att man vågar på de mest konstiga sätt, ofta genom simuleringar framkallade av serum. Dessutom förekommer det rivalitet mellan noviserna. En ganska stor del av boken handlar om initieringen. Man blir rankad och bara de tio bästa blir medlemmar i falangen, resten måste leva som falanglösa, ett slags paria. Det börjar småningom röra på sej i falangerna, vissa tycker att det är fel att De Osjälviska styr och ställer. Kommer systemet med falangerna att kunna fortsätta?
Dystopisk berättelse, som ibland är ganska våldsam. Divergent är första delen i en trilogi.
Catharina / SidospårI Beatrice Priors dystopiska Chicago-värld är samhället uppdelat i fem fraktioner. Var och en av dem odlar en särskild dygd - Candor (de Ärliga), Abnegation (de Osjälviska), Dauntless (de Modiga), Amith (de Fridfulla) och Erudite (de Intelligenta). En viss dag varje år måste alla sextonåringar välja den fraktion de vill ingå i under resten av sina liv. För Beatrice står valet mellan att stanna med sin familj och att vara den hon verkligen är - hon kan inte få både och. Så hon gör ett val som överraskar alla, inklusive henne själv. Under den hårda initiation som följer döper Beatrice om sig till Tris och kämpar sida vid sida med sina medkandidater. Tillsammans måste de genomgå extrema fysiska prövningar och intensiva psykologiska simulationer, en del med förödande konsekvenser. Medan initiationen förändrar dem alla måste Tris avgöra vilka som verkligen är hennes vänner - och exakt var en romans med en lika utmanande som fascinerande kille passar in i det liv hon valt. Men Tris har också en hemlighet, något hon varnats för att avslöja eftersom det skulle kunna innebära en livsfara. När hon upptäcker att hennes skenbart perfekta samhälle hotas att rivas upp av oro och växande konflikter får hon veta att hennes hemlighet skulle kunna rädda de människor hon älskar... Om den inte förgör henne först.

VERONICA ROTH, född 1988 i en förort till Chicago, kastade sig förra året in på »unga vuxna«-scenen med Divergent, första delen i en trilogi av dystopiska spänningsromaner fyllda av dramatiska beslut, hjärtslitande svek, förbluffande händelseutvecklingar och oförutsägbar romantik. Uppföljaren Insurgent kom i original i år, den tredje och sista boken kommer ut hösten 2013.

Unga vuxna.

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Konkreta platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Originalspråk

Filmer

The following links will take you away from this site.

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

363

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

362

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk