Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

I morgon fyller jag tjugo

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Michel är tio och växer upp i Pointe Noire, en stad vid den kongolesiska Atlantkusten. Det är tidigt 70-tal, Kongo har ett decennium av frihet bakom sig, landet styrs av den karismatiske marxisten Marien Ngouabi som ska hinna mördas innan man upptäcker hur korrupt också han var. Genom radion strömmar nyheter och information från hela världen, Michels öron växer. Vem ska ta hand om Shahen av Iran, har Idi Amin någon att boxas med där i Saudiarabien? Och under mangoträdet funderar Michel på om det ska bli han och Caroline. Världen speglad genom en ung kongoles, alltså.

Alain Mabanckou slog igenom med Slut på kritan och fortsätter i bok efter bok att skildra sitt Kongo med ­kärleksfull ironi. I hemlandet Frankrike är I morgon fyller jag tjugo en publiksuccé att lägga till raden av litterära priser.

(Weyler)
Pocketutgåva.

Uppsluppet om en kongolesisk uppväxt Det är tidigt 70-tal i staden Pointe Noire på den kongolesiska Atlantkusten. Kongo har varit fritt i tio år och styrs av marxisten Marie Ngouabi. Michel är tio år och mest intresserad av tjejer. Mamma Pauline hinner inte med i svängarna, medan morbror René inte har några problem att anpassa sig och sin breda käft till den afrikanska kommunismen. Genom radion strömmar nyheter från världen utanför. Frågorna hopar sig för Michel där han ligger under mangoträdet: Vem ska ta hand om shahen av Iran? Har Idi Amin någon att boxas med? Och kommer det att bli Michel och Caroline i framtiden?
Med mycket humor och ett djärvt språk skildrar Alain Mabanckou sitt hemland i en tid av förändring. I morgon fyller jag tjugo blev en publiksuccé i Frankrike där Mabanckou lever i dag.

"Underbar, färgrik, doftrik och som man blir glad av. Väldigt, väldigt charmigt skrivet och jag tycker så mycket om den här författaren." SVT Gomorron Sverige

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Ämnesordskedjor

Ämnesord

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

378

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk